Dolar 19,1852
Euro 20,8632
Altın 1.220,97
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 15°C

Aşı olacak mısınız

A+
A-
31/01/2021 16:17
1.311
ABONE OL
Aşı olacak mısınız

2019 Aralık ayında başlayan, 2020 Mart ayından itibaren ise ülkemizde ve dünyada hayatı durma noktasına getiren Covit-19 pandemisi, herkesi derinden etkilemiştir.

Okulların 16 Mart 2020 tarihinden beri tatil edilmesi, uzaktan eğitim faaliyetleri, ibadethanelerin kapatılması, maske takma zorunluluğu, yakınlarımıza bile uzak oluşumuz, sokağa çıkma yasakları… hayatımıza giren uygulamalar olmuştur. İki milyona yakın insanı kaybettiğimiz bu süreçte rakamları takip eder olduk. En dip seviyede olsa bile, can kaybı yaşanan evlerdeki acı, yürekleri dağlar nitelikteydi. Emsali görülmemiş bu tür salgın ve getirdiği olağanüstü durumlar nedeniyle çeşitli sıkıntılar baş göstermiştir. Bir an önce normale dönme isteği hepimizin ortak duası niteliğini almış, hacı yolu gözler gibi aşının icat edilmesini bekler olmuştuk.

Hemen her ülke benzer sıkıntılar yaşamış ve aşı çalışmalarına hız vermiştir. Derken virüsün başladığı Çin, aşının da başlangıcı oluyordu.

RNA tabanlı aşılarda ise virüsün tamamı yerine, genetik bilgisini taşıyan RNA zincirinden kritik bir kısım vücuda enjekte ediliyor. Viral vektör aşılarında da yine gen teknolojisi kullanılarak, virüsün taşıdığı genetik materyalin bir kısmı, başka bir virüs içine yerleştiriliyor ve vücuda enjekte ediliyor. BioNtech ve Moderna aşıları RNA tabanlı, Sputnik V ve Oxford/Astrazeneca aşıları da viral vektör tabanlı aşılar…

Aşılar bulundu, etkililiği test edildi, uygulama başladı. (bu satırların yazıldığı saatte, kızım ve annem babam dahil, iki milyondan fazla insanımız aşının ilk dozunu vurulmuştu.) Sıradaki tartışma hangi aşı iyi, hangisi ne etki ediyor? Her zaman her şeyi bilenlerimiz her ortamda konuşur oldular yeni uzmanlık alanları ile ilgili. Aşı ile ilgili bir konu olduğunda kısırlaştırma beraberinde geliyor. Yine bizi kısırlaştıracaklar…

Çocuk felci aşısı vurulacağı zaman, yurt dışı çıkışlarında (bilhassa hac ve umre için) aynı kafa karışıklığı oluşturma çabaları insanların zihnini bulandırmıştı. Bir öğretmenimiz anlatmıştı: “Arkadaş grubu ile Umreye gidecektik. Aşı olmak mecbur idi. Ortalıkta aşı ile kısırlaştırıldığına dair bir sürü cümleler dolanıyordu. Mecburen aşılarımızı yaptırdık. Döndüğümüzde hepimizin aynı yaşta çocukları oldu.”

Her şeyi ( siyaseti siyasilerden, eğitimi eğitimcilerden, takım yönetmeyi teknik direktörlerden daha iyi) bilenler, elbette aşıyı sağlıkçılardan daha iyi bilecektir. Sözü Necip Fazıl’a bırakalım:

Gam çekme, böyle gitmez bu devran,

Nihayet sonuncu durağa gelir.

Hasretle beklenen, gelir mutlaka

Sultan fikir, şanlı otağa gelir.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Hüsamettin Dere dedi ki:

    İnşaalllah sıramız gelince biz de aşımızı olacağız.

  2. Cemali Yeşilot dedi ki:

    AVNİ hocam zevkle okudum.rabbim razı olsun inşallah

  3. METİN ILGAZ dedi ki:

    Hayatta hiç bir şey tesadüfi diyemeyiz.Kader ve kaza var.
    Yaptığımız ve yapacağımız her olayın karşılığı olacaktır. Karşılınıda bir şekilde alacağız…

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir