Siz hangi uygulamayı tutuyorsunuz

Ülkemizde olduğu kadar dünyada da son günlerden en çok konuşulan konu WhatsApp. Bir milyardan fazla kullanıcısı olan sohbet uygulaması olan WhatsApp, yeni kullanıcı sözleşmesi maddelerini açıkladı. Kullanım koşullarında değişikliğe giden WhatsApp, verilerini Facebook ile paylaşmayan kullanıcılarına yasak getirmeye başlayacağını duyurdu.
WhatsApp, kullanıcılarının hesap bilgilerini, mesajlarını, işlem ve ödemelerini, kullanım kayıt bilgilerini, Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler, Kullanım ve Kayıt Bilgilerini, Cihaz ve Bağlantı Bilgilerini, Konum Bilgileri, Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlamayı, Kullanıcı Şikayetleri, Üçüncü taraftan sağlamayı, WhatsApp’taki İşletmeleri üçüncü taraftan sağlamayı ve bunu üçüncü taraflarla paylaşacağını belirtmektedir.
WhatsApp’ın “Ya bu şartları 8 Şubat 2021 tarihine kadar kabul edersiniz, ya da uygulamayı silersiniz” dayatmasına tepkiler büyüdü. Sosyal medya, WhatsApp’ın güncellediği yeni ilkelerle çalkalanırken, alternatifler de birer birer kendini göstermeye başladı.
Tüm bu gelişmeler üzerine ülkemizde herkes bir arayış içerisine girdi. Girmez olaydı. Herkesin kafası karıştı ve anlaşılan o ki bir süre daha karışmaya da devam edecek. Bir grup WhatsApp kullanıcısı, nasıl olsa geri adım atılacak düşüncesiyle deyim yerinde ise mevzisini terk etmedi. Belki de muhafazakarlık adına terk etmedi. Çünkü buna alışmıştı ve yeni denizlere yelken açmaya gözü kesmedi bu kesimin.
Bir grup vardı ki onların tamamen kafası karışıktı. Onlar diyordu ki:
-Bunların hepsi aynı. Zaten hepsi bizim tüm bilgilerimize ulaşabiliyor. Ulaşmakla kalmıyor belki de bir yerlerde kullanıyor, diyordu.
Bir kısmı “Kötü komşu, kişiyi ev sahibi yaptırır. Bu bir fırsattır. Bu fırsattan yararlanarak yerli ve güvenilir bir iletişim uygulaması yaparız” diyerek fırsatı değerlendirelim anlayışı taşıyor.
Bir kısım vardı ki, bu uygulamalardan birisi Amerikanlı, birisi Rus, birisi İsrail yapımı hangisini tercih edeyim diyerek kafa karışıklığını ortaya koymakla birlikte evrensel güçlerin etkisini bir anlamda kabul ediyordu.
İşin doğrusu bu kadar açıklamadan sonra eminim sizin de kafanız karıştı. Bu normal çünkü benim de kafam çok karışık.
Ben mi hangisini tercih edeceğim? Söyleyeyim. Bu uygulamaların birinin diğerinden çok farkı olmadığını düşünenlerdenim. Belki de WhatsApp bunu açıkça deklare ettiğinden dolayı tepki aldı. Diğerleri belki de böyle bir sözleşme dayatmadan zaten üçüncü şahıslarla paylaşıyor. Bunu bilecek bilgiye sahip değilim. Hepsi, bizim bilgilerimize rahatlıkla ulaşabiliyor. Zaten bu uygulamaları indirdiğimizde dikkat ederseniz her aşamasında bizden onay istiyor. Onay vermediğiniz zaman zaten o uygulamanın tamamından ya da bazı hizmetlerinden faydalanamıyorsunuz.
Benim itirazım farklı bir noktaya. WhatsApp yeni kullanıcı sözleşmesini onaylamamızı isterken, Avrupa Birliğine üye devletlerin bundan muaf olduğunu söylüyor. Direkt demiyor ama diyor ki; Sen ikinci dünya ülkesisin. İşte ben buna itiraz ediyorum. Ben kendime ve ülkeme güveniyorum ve bu anlayışı protesto ediyorum. Artık o geçmişte küçümsedikleri ülke değiliz. Bizi küçümseyen adeta yok sayan anlayışa karşı geliyor ve bu yüzden de WhatsApp’ı bırakacağımı söylüyorum. Ama donkişotluk yapmamak adına şunu da söylemek gerekiyor. Çağımızda iletişim kaçınılmaz. Tek başıma göstereceğim tepkinin bir şey ifade etmediğini gayet iyi biliyorum. Bu topyekün yapıldığı zaman anlam taşıyacaktır. Ben sadece karınca misali üzerime düşeni yapmaya gayret ediyorum.
Konunun başka bir boyutuna da değinmek istiyorum. Resmi makamlar bu sözleşme dayatmasından sonra doğal olarak ve bana göre de haklı olarak yerli olan uygulamayı kullanmaları tavsiye ettiler.
Adı geçen bu uygulamanın yetişkinler tarafından kullanılmasında bir mahsur görmüyorum. Ancak bir eğitimci olarak özellikle öğrencilerimizin için bu uygulamada dikkat edilmesi gereken bölümler olduğunu düşünüyorum.
Uygulamanın içerisinde bir çok servisin sakıncalar doğruabileceği endişesini taşımaktayım. Örneğin bu uygulamada “Keşfet” diye bir bölüm var. Bu bölümün içerisine girildiğinde EBA, Sağlık Bakanlığına ulaşmak gibi bir çok faydalı bilgilere ulaşılabildiği gibi özellikle öğrencileri farklı zararlı yönlere yöneltebilecek servisler olduğu görülecektir. Dolayısıyla bu servislere dikkat çekmek isterim. Bu servislere giriş yapılması durumunda bir kısmının ücret karşılığında hizmet verdiği de dikkate alınmalıdır.
Yetkililerin, bu servislerin çocuklarımız açısından sakıncalı olup olmadığını kontrol etmeleri büyük önem arz etmektedir. Sakıncalı servislerin bu uygulamadan kaldırılması ya da ıslah edilmesi için gerekli girişimleri yapmak zorunluluğu var diye düşünüyorum. Bu konuda anne-babalara da görevler düşmektedir. Yukarıda belirttiğim konularda çocuklarını bilgilendirmeleri ve gerektiğinde uyarmaları gerekmektedir.
Kafanız karıştı değil mi? Hiç merak etmeyin kafa karışıklığında yalnız değilsiniz. Hem de oldukça kalabalık bir grup sizinle aynı durumda.
al birini vur ötekine derlerdi eskiden.
Benim de fikrim bu yazılımları yapan yabancı firmalar maalesef bütün özel bilgilere ulaşıyorlar .Onun için çok fark ettiğini düşünmüyorum ama devletimiz hangi yönde karar alırsa bende o kararı destekleyeceğim.Saygılar .
Bu uygulamaların yerli olanı da dahil hepsi bir şirketin ürünü. Ve şirketler para kazanmak için kurtulurlar. Hayır kurumu ya da kamu kurumu gibi çalışmazlar.
Bu konuya devlet de el atmalı ve resmi yazışmalar vb için kurumsal sistemleri daha da geliştirmelidir.
Yani okul müdürüm, öğrencim ya da velim bana herhangi bir şirket programıyla değil resmi yoldan ulaşmalı.
Sosyal ilişkileri isteyen istediği platform üzerinden yapsın. Zaten yok hiçbirinin diğerinden farkı.
Hangisi masum ki. Dijital dönüşüme ayak uydurmanın zorluklarını yaşıyoruz sanırım. Zorumuza giden sadece her türlü bilgimizi istedikleri gibi kullanma izni istemeleri. Bunu herkesten isteseler hiç problem olmayacaktı galiba… Bindik bir alamete sonumuz hayrolur inşaalllah..
Bip ekran görüntüsü almaya bile cevap ermiyor. Biraz daha güvenli ve özel gibi. Sen yazmaya devam bense okumaya.
Sanırım biraz sürü psikolojisi hakim üzerimizde, aslında digital dünyanın enginlerine açıldıkça nasıl bir mahkumiyete maruz kaldığımızı anlayamadık bile.sahip olmak istediğiniz her kolaylık için bazı bedeller ödedik, Çok da tavizler verdik. Ipin ucunu çoktan kaçırdık aslında. Şimdi istesek de o ipin ucunu geri almaya gücümüz de yetmez, kazanimlarimizdan vazgeçmeyi nefsiniz de arzulamaz. Nelerimizi teslim ettiğimizi bilmiyoruz bile. Iyi bir digital okur yazar değiliz her şeyden önce. Hal böyle iken bu kapitalist yapılara kafa tutuşumuz içgüdüsel ve biraz da dürtüsel. Whatsapp ecnebi de youtube pirireis icadı mi? Biz gaza cabuk geliyor,dayatma sevmiyoruz hepsi bu
Fatih hocam konuyu çok güzel anlattınız. Sizinle aynı fikri paylaşıyorum. İşimiz gereği WhatsApp çok kullanıyordum.Avrupa ve Amerika yı ayrı tutup Bizleri 3 dünya ülkesi gibi görmesinden dolayı tepki göstermek adına en azından şimdilik kabul etmeyeceğiz. Şu an Telegram ve Bib indirdik. Toplum nerede karar alırsa bizde orada olmayı düşünüyoruz.
Bir kaç yıldır BİP i farklı gruplarda kullanıyoruz. Her ne kadar yerli ve milli olanı tercih etmek istesek de en kullanışlısı ve kalitelisi watsap gibi görünüyor. (Telegramın da kullanım kolaylığı sunan farklı özellikleri var.) Biz hala bunların hiç birisine ihtiyaç duymayacak şekilde donanımlı, sunum ve hizmet kalitesi yüksek bir yazılım neden üretemiyoruz merak ediyorum.
Değerli başkanım emeğinize yüreğinize sağlık güncel konularla dokunmaya devam ediyorsun.