Namaz ve sağlık

İnsanoğlunun en önemli görevi Allah’a iman etmesidir. İman eden kişiye Müslüman denir. Müslüman olan kimsenin en önemli görevi ise iman ettiği Rabbinin emirlerine teslim olarak Ona ibadet etmesidir. Tüm ibadetlerin içinde en önemlisi şüphesiz ki beş vakit namazdır.
Müslüman Allah’ın emri olduğu için namaz kılar. Rabbimizin emirlerinde birçok hikmet ve faydalar vardır. Yasaklarında da insan için bir çok zararlar vardır. İbadetler Allah’ın rızasını kazanmak ,nimetleri verene teşekkür etmek için yapılır. Rabbimizin rızasını taşımayan hiçbir ibadetin geçerliliği yoktur.
Peygamberimiz ’in (s.a.v)yüzü suyu hürmetine en büyük hediyesi olan namaz şüphesiz maddi manevi sayısız sırlar içerir.
Mü’minlerin manevi miracı olan namazın maddi ikramlarından biri de vücut sağlığına olan katkısıdır.
İnanç ve ibadetler de esas olan Allah’ın rızasını kazanmak olmakla birlikte ibadetlerin hayatımızın her alanına fayda veren tarafı da bulunmaktadır. Örneğin;
Namaz günde beş vakit olarak olarak farklı saatlerde takdir edilmiştir. Böylece vücudun devamlı dinamik kalması sağlanmıştır. Spor merkezlerinde yapılan kültür fizik hareketleri haftanın belli günlerinde ve belli saatlerinde daha yoğun ve yorucu bir tempoyla yapılırken namazın bedene sağladığı hareketler gün içinde bölünmüş, daha enerjik, yormayan ama devamlı vücudu ve eklemleri çalıştıran hareketlerdir. Böylece gün içinde ve ömür süresince beden zindeliği korunmaktadır.
Namaz, nafileler hariç farz ve sünnetleriyle günde en az kırk kez bel, diz, dirsek, boyun, sırt, omuz, el ve ayak bileğini çalıştırmaktadır. Devamlı namaz kılanlar da beden sürekli hareket halinde olduğundan, düzeni namaz kılan yaşlı insanlarımızın daha dinç olduğu gözlemlenmiştir.
Eklem sağlığı için hareket çok önemlidir. Hareketsiz bir hayat, vücutta kireçlenmeye yol açar. Hareket kabiliyetinde zayıflamalar meydana gelir.
Namaz kılarken yapılan hareketlerin bir insanın günlük egzersiz ihtiyacını karşıladığı tıbben kanıtlanmıştır. İnsanlar tabii ki egzersiz için namaz kılmaz. Amaç; kişinin Allah’a olan sevgisini O’na olan borcunu yerine getirerek manevi huzura kavuşmasıdır.
Namazın sağlığa faydaları günümüzde araştırmacılar tarafından kanıtlanmıştır. Özellikle namaz kılmanın sırt ve bel ağrılarını azalttığını vücudun daha esnek bir hal aldığını ifade etmişlerdir.
Yapılan araştırmalarda Namaz kılmak, aynı zamanda fiziksel stres ve kaygıyı da gidermektedir.
Kıyam, rukü ,secde, iki rekat arasındaki oturuşlar , ayakların pozisyonu, bel ve dizlerin sürekli hareketi, vücudun tüm kasları ve eklemleri tam bir uyum içinde hareket ederler.
Tam bir sağlık kaynağı Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi Profesörü Dr. Hans Tischer, ünlü bir ortopedi uzmanıdır. Bu bilim adamı, kendi sahasıyla ilgili bir hareketler zinciri olan namazı incelemiş ve şöyle bir yargıya varmıştır: “Müslümanların namazı ortopedik açıdan bacaklar, diz, kalça ve ayak bilekleri hatta parmak eklemlerine varıncaya kadar vücudun her eklemini hareket ettirir. Ayrıca boyun, omuz, kol, bacak, sırt ve karın kaslarının tümünü büyük bir ahenk içinde kasılıp yumuşatmakta ve böylece tam bir sağlık kaynağı olmaktadır. Üstelik tüm bu faydalı hareketler günde beş defa tekrarlanmaktadır. Vücut için bundan daha faydalı daha rahatlatıcı bir hareketler topluluğu düşünülemez.”
Geçen ay tanıştığım aydınlıkevlerde oturan Ahmet amcayla sohbet etme imkanım olmuştu.Yaşı konusunda net bir bilgisi yok ama neredeyse bir asr’a yaklaşmış, gerçek yaşını ne kendisi biliyor ne de evlatları. Ama doksan yaşını çoktan aştığını ve yüz yaşına merdiven dayadığını herkes biliyordu. Buna rağmen, merdivenleri rahatlıkla çıkabiliyor, kendi ihtiyaçlarını kendi karşılıyordu. Bedeni Zayıf, ama dipdiriydi. Yanımızda bulunan mahallenin imamı; Ahmet amcanın 5 vakit camiye geldiğini bu yüzden ibadet dirisi olduğunu ifade etti.
Eskiden tıp bu kadar gelişmemiş olmasına rağmen insanlar hastanelere çok az gidiyorlardı. Genelde çok yaşlı diri olan insanlara o’ ibadet dirisidir’ tabirini kullanıyorlardı.
İbadet gerçekten de insanı canlı tutuyor. İbadet eden insanın öncelikle ruhu yaşlanmıyor. Maneviyatın verdiği gıdalarla beslendiği için her zaman dinç ve diri oluyor.
İbadetlerin beden sağlığına sağladığı faydalar, Kerim Kitabımız Kur’anı Hakimde ve Peygamber Efendimiz’in hadislerinde görmek mümkündür.
Eskiden insanlar namaz kılmaya çocuk yaşta başlıyorlardı. Dolayısıyla ibadete devam ettiklerinden, bedenleri daha sağlıklı oluyordu. Onun için yaşlandıklarında daha genç görünüyorlardı. Yani eski ihtiyarlar ibadet dirisi oluyorlardı. Günümüzde insanlar genellikle 60 yaşından sonra namaza başladıklarından, gençlikleri ibadetten uzak geçtiği için, daha çabuk ihtiyarlıyorlar ve bedenleri de çabuk çöküyor. O yüzden bel ve diz ağrıları, kireçlenmeler ve daha pek çok hastalıklar, bedenleri zayıf düşürüyor. Yaşlılar taburelere mahkûm oluyor.
Bize düşen Cenab-ı Allah’ın emirlerini herhangi bir beklenti nedeniyle değil sırf onun rızası için yapmaktır, ancak bunun yanı sıra, ibadetlerin gizli ikramlarını idrak etmek de bizlere manevi bir hava verir.
Her insan hayatını sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir şekilde tamamlamak ister. Bunun formülü de; NAMAZ’DIR!
Haydi gelin! namaz hem dünyada hem ahirete dirilişimize vesile olsun.