Dolar 19,1863
Euro 20,8558
Altın 1.220,44
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 15°C

Sizin projeniz var mı?

A+
A-
13/07/2021 00:01
1.684
ABONE OL
Sizin projeniz var mı?

 Proje, bir probleme çözüm bulma ya da belirlenen bir fırsatı değerlendirmeye yönelik bir ekibin, başlangıcı ve bitişi belirli bir süre ve sınırlı bir finansman  dâhilinde, birtakım kaynaklar kullanarak, müşteri memnuniyetini ve kaliteyi göz önünde bulundururken olası riskleri yönetmek şartıyla, tanımlanmış bir kapsama uygun amaç ve hedefler doğrultusunda özgün bir planı başlatma, yürütme, kontrol etme ve sonuca bağlama sürecidir.[1]

Nerede ise tüm kurumlar merkez teşkilatlarının yanında taşradaki temsilcileri de dâhil olmak üzere proje üretiyorlar. Hatta bu durum o kadar yaygınlaştı ki; yerel sivil toplum örgütlerine kadar sirayet etti.

Ülkemizde nerede ise herkes proje üretme peşinde. Yerel yönetimlerden, yerel sivil toplum kuruluşlarından, merkez teşkilatı olan kurum ve kuruluşlara kadar her birim proje üretme ve uygulama gayretinden öte yarış içerisindedir.

Proje enflasyonu yaşanıyor desek yanlış olmaz. Oysa Projeler ihtiyaca binaen üretilir. Daha çok da farkındalık oluşturmak amacıyla yapılır.

Milli Eğitim camiası açısından okuma yazma bilmeyenlere yönelik yapılan çalışmalar, sığınmacı olarak ülkemize gelen insanların çocuklarının eğitimlerine yönelik çalışmalar, üniversitelerle işbirliği içerisinde yapılan çalışmalar bunlara örnek verilebilir.

Genç çiftçilerin desteklenmesi, Hayvancılık projeleri, kooperatif projeleri de Tarım Bakanlığı’nın projelerine örnek gösterilebilir. Dedik ya her kurum ve kuruluşun örnek projeleri var ülkemizde.

Projelerin birçok özelliğinin yanında iki temel özelliği vardır. Birincisi sürelidir. Genel olarak da 2 veya 3 yılda tamamlanır. İkincisi ise bütçesi bittiği zaman proje de sonuçlandırılır. Bütçesi de süre ile sınırlıdır. Süresi bittiği zaman bütçesi de biter ya da bitirmek zorunda kalırsınız. Bu iki özellik projelerin geçici olduğu anlamına da gelmektedir.

Ancak günümüzde projelerin çoğunluğu amacına uygun pek kullanılmaz. Proje üretenler daha çok içeriğinde yurt dışı gezisi var mı? Buradan bize ne fayda sağlarız anlayışında bakarlar. Bunun en bariz örneği tarımsal hibe destekleridir. Mazot ve gübre desteği alanların önemli bir kısmının desteklemeden aldıkları paradan mazot ve gübre almadıkları çoğumuzun malumudur. Elbette ki bu bakış sakat bir anlayışın ürünüdür.

Ancak bu sakat ürünün hemen hemen her kurumda çoğaldığını görmek ülke adına büyük bir israf olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor.

Projeler farkındalık oluşturmak adına faydalıdır. Ancak insanlarımız halen destekleme paralarını, gübre/mazot alımında kullanmıyorsa bu tür projeler amacının dışına çıkmış demektir.

Bazı projelerin yurt dışı ayağı vardır. Proje sürecinde yurt dışına gidilir, projenin konusuna göre araştırma ve incelemeler yapılır, dönüşte de bunlar raporlandırılır ki farklı uygulamalar üzerine ARGE çalışmaları yapılabilsin.

Ancak ülkemizde teorikte doğru olan pratikte pek karşılığını bulmuyor. Bizim hareketlilik dediğimiz yurt dışı gezileri yapılır, projenin üreticileri ve uygulayıcılarının katılımından daha çok üst düzey yöneticiler giderler.

Bu kişilerin gidiş sebebi de daha çok gezmek ve farklı yerler görmek olduğundan hareketlilik bir anlamda turistik gezi formatına dönüşür.

Amacımız projelerin yersiz olduğunu savunmak değil. Ülkemizde uygulanan tüm projelerin bütün kurum ve kuruluşlar tarafından tekrar gözden geçirilip daha rantabl olması için revize etmeleridir.

Her kurumda en iyimser şekilde onlarca proje vardır. Bu saatten itibaren her kurum ya da kuruluş yürümekte olduğu projeleri tekrar gözden geçirmeli. Uygulamadaki tüm projelerin katkısı ve performansı açısından yeniden değerlendirilmelidir.

Katkı sunan projelerle devam edilmeli diğerlerini bir an önce uygulamadan kaldırmalıdır.

 

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

 

[1] https://tr.wikipedia.org/wiki/Proje

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Yıldırım dedi ki:

    Bir de “Kaliteli Okur Yazarlık” kampanyası başlatmak lazım

  2. Ali Açar dedi ki:

    Selam olsun başkanım
    Ülkemizde hemen hemen her kurum proje yürütmektedir.Acizane değerlendirmem bu projeler bir süre sonra para kapma yarışına dönüşmektedir. Çok azı istisna bu ülkenin projelere ayrılan paralarının geri dönüşü hemen hemen yok gibidir. Amaç üretmek ise insan mükemmel üretim yapamayabilir. Ancak verilen gayret ve emekler mutlaka bir gün meyve vermek zorundadır. Baktığımızda proje yürütücüleri hangi projede para daha çok ise ona meyletmektedirler.Üniversiteler bu işin koçbaşı konumundadırlar, ancak harcanan paralar ile ortaya konan ürünü kıyasladığınızda devenin sırtındaki tüy misalidir.
    İla nihaye sonsuz sınırsız proje olamaz, denetleyici konumunda olanlar da duyarsız. verimsiz ise o araziyi çiftçi bile sürmüyor daha verimli arazi kiralıyor.Çeşitli kurumlarda proje demek yatış yeri demek.İzm,r de 2008 yıılından beri projelerde görev yapan bir biyoloji öğretmeni tanıyorum. Hala proje ekibinde… zaman zaman bir okula gidiyor bir ay iki ay sonra yine milli eğitimde. bakıyorum bir yıl sonra bir kaç ay başka bir okula tayin istemiş oraya gitmiş ama sonuç aynı yine proje ekibinde.Allah bu insanlara ve yöneticilerine akıl ve iman yanında duyarlılık versin.Çalışan diğer insanların suçu ne kardeşşim.
    Yanlışları görüp dile getirmediğimiz sürece dilsiz şeytan olmaya mahkumuz.Netice itibarıyla önce ahlak önce ahlakönce ahlak.
    Çok önemli bir konuyu gündeme getirdiğiniz için teşekkür ederim başkanım.Allah razı olsun.

  3. Ali Atmaca dedi ki:

    Ülkemiz genelinde Teknoloni Haftası belirlemelş ve öğrencileri hayatları boyunca etkileyecek olan (ütü, dikiş makinası, buzdolabı v.b. Ürü lerin nasıl kullanılacağının öğretilmesi bu ürünlerin daha verimli ve az hasarla kullanılmasına imkan sağlayacaktır.

  4. Burhan erarslan dedi ki:

    Yapilan projeler; Sahada uygulanabilir, olmalı toplumsal fayda sağlamalı, katma değer oluşturmalı aksi takdirde zaman emek ve kaynak israfına neden olur. projeyi hazırlayan kabul eden uygulayan herkes elde edilen sonucun toplumsal yararını gozetmeli yoksa iş gezmeye eğlenmeye nemalanmaya dönüşür.

  5. Ali KİRTİ dedi ki:

    Emeğinize sağlık başkanım.Öncelikle bizde proje kavramının yanlış anlaşıldığı kanaatimdeyim.Sizinde belirttiginiz gibi proje görūlen eksikligin ortadan yok edilmesi, farkındalık oluşturması, paydaşlar ve toplum ūzerinde kalıcı ve olumlu bir etki oluşturması gerekir.Gūnūmūzde kurumlar kendi sorumlulugunda olan ve yapılması gereken konuları proje olarak sunmaktadır.Özellikle hibe iceren (tarımsal veya sanayi) projelerde finansman saglanmakta fakat bu finansmanın denetimi yapılmamaktadır.( Ozellikle tarım kredi kooperatifleri ve devlet tarafından finanse edilen tarim destekleme fonları) Denetimi olmayınca saglanan fonlar farkli amaçlarla kullanılmakta.)Yurtdışı ayağı olan projelerde genellikle gezi amaçlı katılım ağırlık basmaktadır.Asli amaç orada gorulen iyi örneklerin ve kazanimlarin kendi kurumunda uygulama ve entegre edilmesi olmalıdır.Yine dedigim gibi gibi ozellikle egitim alaninda AB tarafından fonlanan krediler kurum amirlerinin elinde oyuncak olmaktadır.( Bunu tecrubelerime dayanarak belirtiyorum.) Her yapılan faaliyet proje olarak adledildigi surece saglanan fonlar amacına ulaşmadan heba olmaktadır.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir