Dolar 19,1919
Euro 20,8758
Altın 1.220,06
BİST 4.837,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 15°C
18/09/2021 00:01
10/09/2022 00:01
02/03/2021 00:03
27/08/2022 00:01
01/01/2023 00:02
04/01/2021 14:10

Sahi! Biz nerede hata yaptık?

A+
A-
23/10/2021 00:01
2.421
ABONE OL
Sahi! Biz nerede hata yaptık?

Vefa semtinde boza içerken gerçek manada vefayı unuttuk. Yola çıktıklarımızı yolda bulduklarımızla değiştirmeyi tercih ettik.

Çocuklarımızı daha fazla para kazanmak adına Anaokullarında gönderdik ama ana sevgisinin Anaokullarında verilemeyeceğini kavrayamadık. Çocuk eğitiminin sadece okullarda verileceğine inandık. Asli görevlerimiz yapmaz olduk.

En iyi okullara gönderip en iyi üniversitelere yerleşmeleri için hazinelerimizi verdik ama en iyi hazinenin güzel ahlak sahibi bir evlat olduğunu unuttuk.

Temizlik imandan gelir diye bildik ama elimizdeki sigara izmaritini son model arabadan atmanın zevkini(!) yaşadık. Piknik yaptığımız yerleri çöpler içerisinde bırakmayı ihmal etmedik.

İsraf haramdır diye bildik ama serpme kahvaltıların alâsını kaçırmadık. Çöplere attığımız yiyeceklerin hesabını bile tutmadık.

“Size verdiğimiz rızıkların temiz ve helâl olanlarından yiyin!” [1] Ayetini okuyorduk ama bunu hayatın bir parçası içerisinde görmüyorduk. Çocuklarımıza getirdiğimiz rızkın ne kadar helal ya da haram olduğuna dikkat etmez olduk.

En lüks semtlerde oturmayı, son model araçlarla gezmeyi, kahvaltılarımızı ya da akşam yemeklerimizi hangi deniz kenarında yiyelim sohbetleri evimizde hiç eksik olmuyordu ama “komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” sözünün gereğini yapmayı aklımızın ucundan bile geçirmez olduk. Üstüne üstlük bu gibi sözleri kalabalık ortamlarda sık sık kullanmayı da ihmal etmedik.

“Allah’a verdikleri sözleri ve ettikleri yeminleri önemsiz bir dünya menfaatine satanlar var ya, işte onların âhirette hiçbir nasipleri yoktur”[2] ayetini okuyorduk ama makama kavuşmak daha çok zengin olmak adına taklalar atmayı da iyi beceriyorduk. (!)

Bir insanı öldürmenin insanlığı öldürmek gibi olduğunu biliyorduk ama çocuğun babasını, kocanın eşini öldürmesini normal karşılar hale gelebiliyorduk.

“Yüzünde göz izi var” diyen atalarımızın hikayesini çok dinlemiştik, gözlerini haramdan sakınsın ayetini de çok iyi biliyorduk ama yatak odalarımıza varıncaya kadar sosyal medyadan paylaşmayı da ihmal etmiyorduk.

Allah’ın rahmeti sayesinde onlara karşı yumuşak oldun. Şayet kaba, katı kalpli biri olsaydın etrafından dağılır giderlerdi… (3/Âl-i İmran 159) ayetinin muhatabı olarak sadece peygamberi gördük. Bu yüzden etrafımızdaki dostlarımız başta olmak üzere en ufak hatalarında onları silip attık. Sert ve kaba sözlerimizle dostlarımızın kalplerini kırdık da farkına bile varmadık.

Kibir gemisine binenler gemide yalnız kaldıklarını ya da unvanlarını kaybettiklerinde yalnız kalacaklarını düşünmediler bile. Okyanusta tek başına kaldığında “Kurtarın beni!” figanlarının fayda etmeyeceği güne kendilerini hazırladıklarını farkına bile varmadılar. Dünyayı ben yarattım havasından kendilerini kurtaramadılar. Makamların, unvanların havasına kapılıp, helal harama dikkat etmeden yaptığımız ticaretlerimizle zenginleştik ama zekatın fakirlerin hakkı olduğunu çoktan unutmuştuk o kadar ayet olmasına rağmen.

Yalan söylemenin, emanete ihanet etmenin, verdiği sözde durmamanın münafıklığın alameti olduğunu bir yerlerden okumuştuk ama hayatın vazgeçilmezleri olduğunun, iyi bir Müslüman olmanın temel şartlarından olduğunun farkına bile varmamıştık.

İftiranın büyük vebal olduğunu toplumda fitnelere sebep olacağını idrak etmeden bilmediğimiz konularda rahatça konuşabiliyorduk. Bize ulaşan bilginin bir fasıktan gelip gelmediğine bile bakmaz olduk.

En ufak bir hatada dostlarımızı harcadık. Bir olmayı, birlik olmayı beceremedik. İyiliği emreder, kötülükten menedeceğiz diyerek attığımız mesajları unutur hale geldik. Hatta bırakın kötülüğü men etmeyi daha da öte giderek gördüğümüz kötülükleri buğz etmeyi bile ihmal eder hale geldik.

Biz hayırda yarışacaktık, hoşgörülü ve bağışlayıcı olacaktık. Her şeyden önce adaletli olacaktık, alçakgönüllü olacaktık.

Birbirimizle her konuda istişare edecektik ve sonra da Hakk’ı söylemekten çekinmeyecektik. Yaptığımız yanlışlarda birbirimizi uyarıp, doğru yaptıklarımızda birbirimize destek verecektik.

Sahi!  B i z   n e r e d e    h a t a  y a p t ı k ?

 

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

[1] Bakara Suresi 172

[2]  Âl-i İmrân / 77

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Cemali YEŞİLOT dedi ki:

    “İnsanların kendi elleriyle yapıp ettikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu; böylece Allah -dönüş yapsınlar diye- işlediklerinin bir kısmını onlara ­tattırıyor.
    Başkanım elinize sağlık bu ayet yazdıklarınız özeti gibi

  2. Lokman Yazıcı dedi ki:

    Aslında hocam hata yapmadık.Bir gerçekle yüzleştik.Bizden öncekilerin başına gelenler bizimde başımıza geldi.Bu bir imtihan.Kolay olsaydı Cennet bunların karşılığı olmazdı.İmtihanı kazananları altından ırmaklar akan Cennetler ile müjdele..

  3. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Selamlar abi Guzel bir yazı yine Güzel insanlarla karşılaşmak dileğiyle Sevgiyle kalin…

  4. Ali Atmaca dedi ki:

    Biz yeni T.C. Yeni Devletimizi kurarken. Osmanlıyı tü kaka ilan ettik. Bütün alıcılarımızı Batıya çevirdik. Modernleşme adına her şeyi değiştirdik. Aslımızı unutma ve unutturma yarışına girdik. Tıpkı kanunlarımız gibi eğitim kurallarımızıda ona göre ayarladık. İçimizden milli bir model çıkardık (Köy Enstitüleri) onuda Doğunun değiştiremediğimiz ağalık düzeninin devamı için feda ettik.
    Biz geçen sürede sadece okur yazar oranını artırdık. Fransa’dan Modern Matematik, Japonya’dan Eğitim modeli arayışına girdik. Biraz öyle biraz böyle derken ne olduğu belli olmayan bir nesil yetiştirdik. Yakınmamız normal, zamanımızdan 2500 sene öncede Sokrat’ta yakınıyordu, 2500 sene sonrada bilmem kim yine yakınacaktır.
    Sözün özü; Ahlakı baş tacı ve her şeyin önüne aldığımızda yine Dünya Muasır Medeniyetinin üzerine çıkacağız inşallah.
    Yarınlar güzel olacak yalnız şu abd dolari olmasa.
    Sevgilerimle, Allah’a emanet olunuz. Selamlar.

  5. Mustafa dedi ki:

    Ne yazık ki değerlerimizi bir tarafa attık bölündük parçalandık değerler açısından kentsel hayatım dev gibi yapıların geçmiş teki güzel değerlerimizin silindir gibi ezmiş olduğunu gördük Yüreğinize sağlık değerli başkan

  6. Ali KİRTİ dedi ki:

    Kalemine saglık.Gūnūmūzūn gerçekleri.Allah bizleri dogrudan ayırmasın.Vefayı bilenlerden, inancımızın gereklilikleri ile yaşayanlardan olmak dilegiyle.

  7. Özcan GÜNER dedi ki:

    Allah ebeden razı olsun, Değerli hocam çok önemli bir soruya cevap aramissiniz.Biz sahi nerede hata yaptık.Yoksa şairin dediği gibi güneşi ceketinin astarında kaybeden marka muslumanlardanmiyiz.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir