Dolar 19,0300
Euro 20,5328
Altın 1.186,80
BİST 4.906,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Çok Bulutlu
Ankara
15°C
Çok Bulutlu
Çar 11°C
Per 13°C
Cum 15°C
Cts 17°C
02/03/2021 00:03
07/01/2021 17:17
18/01/2021 14:13
19/03/2022 00:01

Sezai KARAKOÇ Üzerine

A+
A-
21/11/2021 00:01
1.076
ABONE OL
Sezai KARAKOÇ Üzerine

Sezai Karakoç üzerine yazı yazmaya haddim olmayarak ve yazmak isteğime de karşı koyamayarak başlıyorum. Biyografisi, hayatı ve eserleri değildir anlatmak istediklerim. Bana ve bize ne ifade ettiğidir yazacaklarım.

Varlığını daha öncelerden bilsem de Mona Roza haricindeki şiirleriyle ilk kızımın liseler arası şiir okuma yarışmasına “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” şiirini okumak için hazırlandığı zamanlarda tanıştım. Şimdilerde şiir içeren programlarda en çok okunan, en çok paylaşılan ama o zamanlarda pek bilinmeyen bir şiir bu. Cumhurbaşkanımızın okumasıyla da bilmeyenin kalmadığı, herkesin kendince bir şeyler bulduğu, değişik manalar yüklediği, yeniden dirilmeye, uyanmaya, düşmüşken kalkmaya, azmetmeye, yenilenmeye ve daha birçok şeye cesaret bulduğu bir şiir. (Baş ve son kısmını paylaşıyorum.)

Senin kalbinden sürgün oldum ilkin

Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği

Bütün törenlerin şölenlerin ayinlerin yortuların dışında

Sana geldim ayaklarına kapanmaya geldim

Af dilemeye geldim affa layık olmasam da

Uzatma dünya sürgünümü benim

Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır

Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardır

Aşk celladından ne çıkar madem ki yar vardır

Yoktan da vardan da ötede bir Var vardır

Hep suç bende değil beni yakıp yıkan bir nazar vardır

O şarkıya özenip söylenecek mısralar vardır

Sakın kader deme kaderin üstünde bir kader vardır

Ne yapsalar boş göklerden gelen bir karar vardır

Gün batsa ne olur geceyi onaran bir mimar vardır

Yanmışsam külümden yapılan bir hisar vardır

Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardır

Sırların sırrına ermek için sende anahtar vardır

Göğsünde sürgününü geri çağıran bir damar vardır

Senden ümit kesmem kalbinde merhamet adlı bir çınar vardır

 

Sevgili

En sevgili

Ey sevgili

“Mona Roza”  ise herkesin bildiği lakin üzerinde kimsenin pek fazla konuşamadığı, biraz mahrem, biraz gizli, mutlaka bir hikayesi olan bir akrostiş şiirdir.

Mehmet Akif ERSOY’un “Asımın Nesli” gibi “Diriliş Nesli” yetiştirme gayreti neredeyse bütün hayatının gayesi olmuştur Sezai KARAKOÇ’un. Amentü yazmıştır Diriliş Nesline. Kendisini en başta bir diriliş eri olarak tanıtarak başlar amentüye.

“…

Bu bir zihniyet savaşıdır. Karayla akın savaşıdır. Bu bir hayat tarzı, dünya görüşü, yani bir medeniyet savaşıdır.

Ekonominin bir amaç değil araç olduğuna,

Tarihin, her konuda sürekli, hakikat ve hakikat karşıtı olanların savaşı olduğu,

Doğuyu, batıyı ve eski uygarlıkları bilmek gerektiği,

Kur’an ve İslam’ın mahfuz olduğu, herkesin kendi inancını, her mü’min toplumun kendi Müslümanlığını korumak ve devam ettirmek mükellefiyetinde olduğuna,

…”

İnandığını ifade etmektedir.

Sezai KARAKOÇ, gündelik, ucuz tartışmalarda yer almamış, sessiz fakat ulvi bir gaye uğruna ömrünü tüketmiş, eserler vermiştir. Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü kendisine verildiğinde de törene katılmayacak kadar görsellikten, basından uzak bir hayat yaşamıştır.

Kıymet bilmez birileri çıkıp basında ve sosyal medyada yazılan övgüleri “Kör ölür badem gözlü olur.” sözünden hareketle değerlendirebilirler. Bu değerlendirmenin çok basit, sığ, kötü niyetli ve cahilane olduğunu ifade etmeliyim. İlave de etmeliyim ki Sezai KARAKOÇ bu topraklarda yaşamış, ufuk ötesini gören, zaten bir badem gözlü idi. “Üç Gömlek” adında kitabıma da aldığım sözü ile de cevap verilebilir:

Anlamak masraflı iştir; emek ister, gayret, samimiyet ister.

Oysa yanlış anlamak kolaydır; biraz kötü niyet, biraz cehalet kâfidir.

Şehzadebaşı’nda Gün Doğmadan şiirinde:

Yerleşecek yer aramak,

Camiinin avlusunda,

Soğuk bir taşa oturmak,

Gün doğmadan Şehzadebaşı’nda.

dediği için binlerce kişi gibi benim de katılma ve şahitlik etme görevinde bulunduğum cenaze namazı sonrası, Cumhurbaşkanımızın talimatıyla, Şehzadebaşı Camii haziresine, 17/11/2021 tarihinde defnedilmiştir. Cenazesi de bizlere çok şeyi öğretici olmuştur.

Şimdi bizim neler yapabileceğimiz üzerine kafa yormak gerek. Eserleri yeniden değer kazanacaktır. Bir gaye, bir dava, bir inanç taşıyıp gelecek nesiller yetiştirmenin çabası ve sorumluluğunu kuşanmalıyız.

Yaratan Rabbinin adı ile okumaya başlayanlara selam olsun.

Sezai KARAKOÇ’a Allah’tan rahmet diliyorum.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Battal Akman dedi ki:

    Kalemine sağlık Avni hocam.

  2. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Millet Mekteplerinin açıldığı ve Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’e Başöğretmenlik unvanının verildiği bu anlamlı günde; Başta Eşim ve Şehit öğretmenlerimiz olmak üzere, tüm öğretmenlerimizin “24 Kasım Öğretmenler Günü”nü kutluyorum.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir