Dolar 19,1813
Euro 20,9326
Altın 1.223,58
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 15°C
30/05/2021 00:01
13/07/2021 00:01
06/07/2021 00:01
07/01/2021 16:45

Kıymet bilmek

A+
A-
08/01/2022 00:01
2.170
ABONE OL
Kıymet bilmek

Biraz pişmanlığın biraz da sitemin bir göstergesi olarak birbirimize sorduğumuz sorulardan bir tanesidir “Hayatta iken neden kıymet bilmeyiz?”. Gerçekten de öyle. Neden insanların kıymetini hayatta iken bilmeyiz? Ya da kıymetinin farkına varmayız?

En yakınımızda olan anne babalarımız dâhil olmak üzere en yakın dostlarımızı kaybettikten sonra kıymete biner. Tühler, vahlar, keşkelerle cümleler kurmaya başlarız. Yaşasaydı da şunu da yapsaydık, olsaydı onun bir isteği vardı şimdi yerine getirirdim türü cümlelerin bir anlamı kalmamıştır artık. Ortada kalmış ve içinizi kemiren cümleler haline gelir. Yaşarken verdiğiniz sözleri yerine getir(e)meyişiniz içten içe sizi yok eder.

Ah keşke…

Ah keşke…

Oysa bunun çoğu zaman bir kıymeti de yoktur. Önemli olan sağ iken kıymetini bilmektir. Verdiği sözü yerine getirmektir esas olan.

Çok mu zordur hayatta iken daha sabırlı olmak, insanlara karşı daha hoşgörülü olmak. Çok mu zordur insanların hatalarını görmemek ya da insanları hataları ile kabul etmek?

Bunlar dünya menfaatleri için ya da hayatta iken hataları yüzünden küstüklerimiz  ya da selamı kestiklerimiz. Ya bize ve insanlığa dair katkı sunanlar için ne demeli? Neden onlara hayatta iken gereken önemi vermeyiz?

İşte M.Akif, işte Necip Fazıl, işte en son kaybettiklerimiz Teoman Durali, Sezai KARAKOÇ… Belki de bunların isimlerini bile pek çoğumuz bilmiyorduk. Ölünce haberini duyduk ve öldüklerinde kıymete bindiler. Bir nostalji babında anar olduk.

Öldüğü gün sosyal medyadan hepimiz ölenin arkasından rahmet diledik. Kendi reklamımızı yaparcasına. Ya da aslından ben de o tarafta idim dercesine. Ertesi gün çoktan unutmuşuzdur ölen rahmetliyi. Ta ki bir yıl sonra anma yıldönümüne kadar. Onu da sosyal medyamız hatırlatmıştır zaten. Bir yıl önce paylaştığımızı hatırlatırcasına. Hatırlatmanın hatırına tekrar paylaşım yaparsak ne ala.

Sonraki yıllar da zaten unutur gideriz. Zaten tanıdığımızdan değildir hatırlamamız. Sadece o günün modasına uymak (!), twitterde en çok konuşulanlara gündeme dair katkı sunmak (!) adına hatırlarız. Sezai Karakoç  deyince ne anlarsınız?, Necip Fazıl’ın bir şiirinin ismini söyler misiniz? vb sorular karşısında apışıp kalırız.

Sosyal medyada doğum ve ölüm yıldönümlerini paylaşmak. Bir tür nemalanmak değil midir? Bu saygın isimler üzerinde reklam yapmak değil midir? Sözde taraf olduğumuzu birilerine mesaj vermek adına yaptığımız göstermelikler değil midir?

Yanlış anlaşılmasın. Hayatta iken tanıyan ve saygı duyanlar bu cümlelerimin muhatabı değiller.

Bir insanı kaybettikten sonra kıymetini bilmenin, bir insanın yokluğunda onun değerli olduğunu anlamanın ne kadar yanlış ve ne kadar üzücü olduğunu fark etmekten uzak kaldık.

Muhsin Yazıcıoğlu’nun ölümünün ardından öylesine güzel sözler söylendi ki arkasından, gerçekten gıpta etmemek elde değil. Lakin gelin görün ki, bu sözleri söyleyenlerin bir kısmının yaşarken hain dediklerine de şahit olmuşumdur.

Rahmetli Erbakan’ın ölüm yıldönümü de aynı yüksek duygular, minnet ve kıymetli sözlerle geçti. Ne acıdır ki, onun “Adil Düzen” teorisini bile yaşarken okumamış, anlamamış ve kıymetini bilmemiştik. Şimdi ne büyük bir siyasi deha, bilge ve öngörülü olduğunu anlatıp duruyoruz.

Kim ne derse desin, kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için gelmedik bu dünyaya. Zamanında kıymet bilmeyene bu hayatın ne tekrarı var ne de özeti!

Cenaze namazındaki kalabalıklara bakmamak lazım, örtün üstünü toprakla denildikten sonra ne kadar anıldığınıza ne hakkınızda ne söylenildiğine bakmak elbette ki önemlidir. Ama en önemlisi de yaptıklarınızla, icraatlarınızla her gün olmasa dahi ayda bir hatıra getirecek dostlar tarafından hatırlanmak önemli.

Herkes bir gün anlar sevdiğinin kıymetini. Ama gidince, ama bitince, ama ölünce. Kısaca iş işten geçince…
Dün tarih oldu yarın sır. Bugünümün kıymetini bil, belki yarın yokumdur kim bilir?
Rahatlatacağını zannederiz ama duvara atılan yumruk zarar olarak geri döner, değer bilmeyen insanlara iyi gelmek için uğraşmak da biraz böyle.
Oysa Hz Mevlana’nın “Kıymet bilmek; kaybedince arkasından ağlamak değil, yanındayken sımsıkı sarılmaktır.” anlayışını aklımıza dahi getirmedik.

Kıymetli olmak için ölmek mi lazım?

Her günü tekrar görmeyeceğiniz ve yaşamayacağınız anlayışı ile hareket etmemiz duasıyla…

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Süleyman+KELEŞOĞLU dedi ki:

    Kalemine yüreğine sağlık kıymetli başkanım hemşerim çok güzel tespitler yapmışsınız yine anlayana sivrisinek saz sözü misali kıssadan hisse almamız gereken konuları okuyunca anlayacağımız dersler verdiğiniz için teşekkür ediyor başarılı yazılarının devamını diliyorum. Sağlık ve afiyet içinde ömürler diliyorum.

  2. Özcan+GÜNER dedi ki:

    Kadrini seng-i musallâda bilip ey Bâkî

    Durup el bağlayalar karşına yârân saf saf

    Bâki

    Malesef değerli hocam bu ülkede insanın kıymeti ölünce biliniyor.O da şüpheli koca baki bile dert yanıyor baksanıza . Allah’a emanet olun.

  3. Gülşen Gaffaroğlu dedi ki:

    Sayın hocam, bizler yazarlar ancak ölünce anlaşılıyor. Ya yaydığı akımlarla, ya yaptığı iyiliklerle…Ancak en önemlisi de bence sevgi varsa yürekte kimin için ( dağ, taş, karınca,böcek, dost,anne, baba, eş,evlat…) ulaştırılmalı yerlerine emanete değer verip sevgi sonsuzluğunda. BİZLER, sadece dünyada vefasızlıklarda hep imtihan olmuşuzdur, maalesef unutularak. Ben sizi unutmadım hocam çünkü yüreğimde yaktığınız eğitim aşkı ve azmi sizi unutturmadı bu eğitimciye, sizi unutturmadı bu çılgın sevgi dolu yazar Gülşene size kitabımı taktim etmiştim sanırım imzalı, sevgiyi anlatıyor o kitap her pencereden insanlığa. Gülümseyelim hep rabbimin izniyle sevgi dokusunu işleyelim yüreklere..Tebrik ediyorum sizleri yolunuz açık olsun sayın hocam. Gülşen Gaffaroğlu

  4. Ahmet+YANDIM dedi ki:

    Eline sağlık Fatih hocam. Rabbim herkese hayırla yad edilen ömürler ihsan eylesin

  5. Ali+AÇAR dedi ki:

    Selamin en güzeli üzerinize olsun
    Kıymet önemlidir. Uzak yakın farketmez. Bazen görmesek bile kalben kendimize yakın hissettiğimiz kişilere minnet duyarız. İçimizde onlara yakın olma duygusunu yok sayamayiz.
    Manen değerli neyimiz varsa onlara saygı duymalı kıymetini bilmeli. Yaşarken hurmetimizi onlara hissettirecek davranışları onlardan esirgememeliyiz.
    Allah kalplerimizi manevî duygularla yoğrulan eş dost akraba ve Allah yolunun dostlarından ırak etmesin.
    Yazinizi beğendiğimi ifade etmek isterim.
    Allah kaleminize güç versin.

  6. Halil+Köse dedi ki:

    Kalemine sağlık başkanım. Ne yazık ki hayat tekerrürden ibaret. Biz de yaşarken birbirimizin kıymetini bil(e)meyeceğiz.

    “Kim ne derse desin, kaçıranlar ve tekrar izlemek isteyenler için gelmedik bu dünyaya. Zamanında kıymet bilmeyene bu hayatın ne tekrarı var ne de özeti!” Keşke anlayabilsek.

  7. Burhan+ERARSLAN dedi ki:

    Yaşarken insanlara saygı duymak hürmet etmek hizmet etmek belirli bir yükümlülük getirir. Mesela ebeveynle alakadar olmak ihtiyaçlarını gidermek onları alıp birlikte bir yerlere gitmek birlikte yemek içmek. …. oysa öldükten sonra sevmenin hiç bir zahmeti yoktur. Kuru kuruya yakınmak üzülmek süslü laflar etmek onlara methiyeler dizmek bedava… insan oğlu kolaycidir zahmeti sevmez , vermek istemez hep alma taraftarıdır… Tüm iyilikler güzellikler beraberinde zahmetle gelir. Eziyete katlanmak erdem işidir. Biz erdemi kuru lafta temin etmeye çalışırız. İnsan oğlu çok garip biride bensem. Anlaşılması zor vesselam…..

  8. H.Mehmet EROL dedi ki:

    Güzel bir konuya değindiğiniz için teşekkür ederim.

  9. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Hayat kimilerine göre uzun,kimilerine çok kısa değer vermek gerek hayatta değerli olanlara yakınımızda iken …
    kaleminize sağlık sevgi ve saygıyla…

  10. Mustafa dedi ki:

    Değerli başkanım Emeğinize sağlık gene güncel konulardan birini el almışsınız Facebook

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir