Dolar 19,1813
Euro 20,9326
Altın 1.223,58
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 15°C
07/01/2021 14:26
25/03/2023 00:01
09/08/2022 21:55
04/01/2021 13:26
22/05/2022 00:01
18/12/2021 00:01

Haklısın

A+
A-
21/05/2022 00:01
953
ABONE OL
Haklısın

 

Günlük hayatımızda en çok kullandığımız kelimelerden birisi olsa gerek. Bu kelime, sözü söyleyen kişiyi söyledikleri konusunda onay vermek, tasdik etmek anlamı taşıdığı gibi kendisinin de yanlış yaptığının ikrarı olarak da kabul edilebilir.

Hele de sürekli “Haklısın” kelimesini kullanmaya başlamış iseniz çok yerde hata yapıyorsunuz demektir. Haklı olmakla aranız pek de iyi görünmüyor demektir. Bir an önce sizin de haklı olmak adına bir şeyler yapmanız gerekmektedir.

Öyle kullanır olmuşuz ki şarkılara bile yansımış “Sen de Haklısın” sözü.

Bunu söyleyeceğimi hiç düşünmemiştim ama kesinlikle haklısın. Senin haklı olabileceğini söylemek benim için çok zor ama “HAKLISIN”. Öğretmeni dinliyoruz kendine göre haklı, müdürü dinliyoruz o da haklı, velileri dinliyoruz onlar da haklı, esnafı dinliyoruz haklı, tüketiciyi dinliyoruz haklı, seçmeni dinliyoruz haklı, siyasetçiyi dinliyoruz onlar da haklı…

  1. Anlayacağınız herkes haklı. Haklı olmanın kararı, nereden baktığınız pozisyon ve hangi pencereden baktığınıza göre değişiklik gösterebiliyor.

Tüketici açısından fiyatlar fahiş arttığını söylemekle haklı görünürken, üreticiler de maliyetlerin arttığını gerekçe göstererek kendine göre haklı bir pozisyon üretiyor. Marketler de ulaşım gibi faktörlerden dolayı fiyatlar artıyor diyerek onlar da kendilerini haklı tarafından gösteriyorlar.

Hastalar, sağlık görevlilerinin kendilerine yeterince ilgilenmediklerini söylerken de sağlık görevlilerinin sağlık koşullarının iyi olmadığını söylerken de kendilerine şiddet uygulanması söylerken de haklılar.

Dedik ya herkes HAKLI.

Haksız kimse yok. Herkes haklı. Eeee o zaman problemler neden var? Neden çözümler üretilemiyor.

Bağırıp çağıran bir kişiyle karşılaştığınızda sen de haklısın dediğiniz anda akan sular durabiliyor. Hele bir otur çay iç dediğiniz de haksız da olsanız bu defa haklı siz olabiliyorsunuz.

İşe gelmediği için amiri tarafından gereğini yapmak usule uygun olabilir ama evdeki hasta eşini düşünen bir memura aynı muameleyi yaparsanız haksız duruma düşebilirsiniz.

Haklısın demek bir hatanın kabulü anlamına geldiği gibi çoğu zaman iyileştirici bir etkisi de olmaktadır. Haklı da olsak karşı tarafa sen de haklısın demek birçok problemin çözümüne katkı sunacaktır.

Kendinizi onun aynasından görebilmek demektir. Sizin, onda uyandırdığınız duyguları anlayabildiğinizin ilk adımıdır. Kapalı kapıları açmak için kilidi elinize almışsınızdır demektir. Onu nasıl etkilediğinizi, onun nelere kırıldığını, onun ihtiyaçlarını görebilmek demektir. Böylece kişi görüldüğünü, değer verildiğini hisseder.

En zorlu kavgalar, en ateşli tartışmalar, en acı kırgınlıklar; “Sen de haklısın” dediğimizde çözülmeye, tersine akan sular düzelmeye başlayacaktır.

“Haklısın” dediğimizde karşımızdakinin direnci ve savunmaları ortadan kalkar. Karşımızdakinin gözünde büyümemizi sağlar.

Haklısın demek kilidi olmayan kapıları açmak demektir. Arkadaşlıkların, dostlukların bitmemesi adına bazen “Haklısın” diyerek çilingir görevi yapmak gerekir.

Nasreddin Hoca, kadılık yaparken bir gün bir ahbabı burnundan soluyarak gelmiş. Hasmı için söylemediğini bırakmamış. Sonra:

– Hocam, Allah aşkına söyle, haklı değil miyim?

Hoca ne yapsın?

– Haklısın, demiş.

Ahbabı sinirleri yatışmış olarak gitmiş. Onun hemen arkasından hasmı gelmiş. Bu defa da o başlamış atıp tutmaya, yok bana şöyle, yok böyle yaptı demeye. O da Hoca’ya sormuş:

– Haklı değil miyim?

Hoca:

– Vallahi çok haklısın, demiş.

Adam da sakinleşerek gitmiş. Tüm bunlara tanık olan Hoca’nın karısı bile bu işe şaşırmış kalmış.

– Senin kadılığında bir garip Hoca Efendi. İkisine de sen haklısın dedin. Hiç öyle şey olur mu?

Nasreddin Hoca hanımının yüzüne bakıp:

– Hatun, demiş, sen de haklısın!

Bu yazıyı okuyup eleştiri yapanlar siz de “Haklısınız.” 🙂

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Ahmet+Kavgaci dedi ki:

    Tabii ki…..siz de haklısınız 🙂

  2. Hüsamettin+Dere dedi ki:

    Bazen de bir işin sonucunu görüp/tahmin edip gerekli uyarıları yaparız.İnşallah haklı çıkmam dediğimiz de olmuştur.Bu günlerde bunu yaşıyoruz gibi.. İnşallah haklı çıkmayız, vesselam…

  3. Mahmut+Tökel dedi ki:

    Siz de haklısınız üstadım

  4. Abdullah+Kayaalp dedi ki:

    Haksızsın kelimesi negatif bir kelime, ortalığı geriyor. Haklısın daha yapıcı daha mutedil bir ortam oluşturuyor. Haklısın ama dedikten sonra görüşümüzü söylediğimizde karşı taraf genellikle sen de haklısın diyor.

  5. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Herkes kendine göre haklı…ya karşınızdakine göre kim hakli kim bilir…

  6. Özcan Güner dedi ki:

    Hocam sizde haklısınız.

  7. Ali KİRTİ dedi ki:

    Bazen haklısın demek aslında karşı tarafı onaylamak kaydıyla tartışmayı sonlandırmak amacıyla kullanabiliyoruz.
    Haksız mıyım?

  8. Ali AÇAR dedi ki:

    Elhak
    Bu kelime cenabı Allah in 99 ismi serifinden biri olması münasebetiyle yüce bir anlam ve önemi ifade etmektedir.
    Ancak bu ismi şeriften türettiğimiz haklılık hakkı savunmak haklı – haksız gibi ifadeler dilimize yerleşmiş güzel kelime ve deyimlerdir.
    Bu kelimeleri kullanan kişinin konumu samimiyeti jest ve mimikleri bu kelimelerin öncesi ve sonrası kullanılan kelimeler bu kelimelere anlamını ortaya koyan ana unsurlardır.
    Niyet halis ise akıbet halis olur diye bir söz vardır.onsanin söylediği ve söyleyecek olduğu sözlerin dayandığı temel olması gereklidir. Konuştuğumuz sözler kelimeler bir dayanaktan yoksun ise hiç bir anlam ifade etmemektedir.
    Hak ve hakikat kelimeleri ile haklılığı bağdaştıramaz isek haklılığın hiç bir anlamı kalmamıştır.
    Kullandığımız kelime cümle ve deyimler cenabı Allah in Kuran’da kullandığı anlam ve anlamlar örtüşüyor ise haklıyı ve haksızı ayırt etmişiz demektir. Kökleri kesik kelimeler izaha muhtaçtır.
    Çok güzel bir konuya değinmiş ve izah etmişsiniz Allah razı olsun. Kaleminize sağlık.

  9. Mustafa ÖZTÜRK dedi ki:

    Emeğinize sağlık değerli başkanım Sizde haklısınız

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir