Dolar 19,1774
Euro 20,9077
Altın 1.220,50
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 15°C
28/11/2021 00:01
07/09/2021 00:00
04/01/2021 14:15
04/01/2021 13:49

Karakter mi, eğitim mi?

A+
A-
28/05/2022 00:01
1.181
ABONE OL
Karakter mi, eğitim mi?

Padişah, baş vezire sormuş

– Eğitim mi önemli, karakter mi?

Vezir hemen cevap vermiş:

– Karakter önemlidir sultanım!

Padişah, memleketin her yanına tellallar göndermiş:

– Duyduk duymadık demeyin… En iyi hayvan eğiticisine 100 kese altın ödül verilecek!

Yapılan elemelerden sonra bir kişi, “ülkenin en iyi hayvan eğiticisi” olarak padişahın huzuruna çıkmış. Padişah sormuş:

– Bir kediye tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretirsin?

– Altı ayda öğretirim padişahım!

Aradan altı ay geçmiş. Eğitici huzura alınmış.

Padişah sormuş:

– Öğrettin mi?

– Öğrettim padişahım!

Saray erkânı toplanmış. Hünerli kedi elinde tepsiyle servis yapmaya başlamış. Tam baş vezirin önüne geldiği zaman padişah sormuş:

– Ey vezir! Söyle bakalım, eğitim mi önemlidir, karakter mi?

Vezir, padişahın sorusuna cevap vermeden önce, kaftanının altında hazır tuttuğu bir fareyi yere bırakmış. Kedi, fareyi görünce tepsiyi attığı gibi farenin peşinden koşmaya başlamış. Altı aylık eğitim de boşa gitmiş. Vezir, padişahın sorusuna cevap vermiş:

– Karakter önemlidir padişahım.

Menfaat ve çıkar olan yerde karakter kendisini çıkarır. Atalarımızın deyimiyle bir insanı tanımak istiyorsan onunla ya yolculuk yapacaksın ya da ticaret yapacaksın. Alış veriş kişinin karakterini ortaya koymakta ciddi bir referanstır.

Eğitimin tanımı yapılırken istendik davranış değişikliği oluşturma süreci olarak tanımlanır. Bu istendik davranış sürecinde değişmesi beklenen davranış değişiklikleri sınav odaklı bir süreç olduğu sürece karakter üzerinde etkisi hemen hemen hiç olmayacaktır.

Hz Mevlana’nın sokakta kardeş gibi oynayan köpekler için söylediği,

–Sen bir kemik at aralarına da gör kardeşliği! cümlesi de yukarıda hikâyemizi tamamlamıyor mu?

Bütün dünya menfaatleri bir kemik parçası gibidir. Az büyük veya az küçük olmuş farkı yok. Sonuçta kemik… Köpekler, sırtlanlar, akbabalar… Verdiğiniz eğitim bir yere kadar işlevsel olacaktır. Bir süre sonra her şey kendi fıtratına dönecektir. Köpek, köpek olmaya, eşeğe de altın semer vursanız da eşek olmaya devam edecektir.

Onlar leş ile beslenen, leşte bir gıda lezzeti bulan mahlûklar olmaya devam edecektir.

Bir kişi karakterden ya da insan değerlerinden yoksun ise, o kişiyi giydiği şık kıyafetler ya da sosyete hayatı onu kurtarmaz. Aynı zamanda makam ve mevki ile insan değer kazanmaz. Makama değer veren kişinin karakteridir. Makamı alsanız da karakter devam eder. İnsanlık erdemleri arttığı sürece kişilik kazanılır. Şaşalı bir hayat, mal ve mülk ile para insana değer katmaz. Yani karakteri zayıf olan kişi ne olursa olsun yine aynı kişidir.

Verdiğiniz eğitim sizleri bir yere kadar değer katar. Hayatın içerisinde girdiğiniz andan itibaren eğitimden ziyade kişilik daha çok ön planda yer alır.

Bizi biz yapan, seçimlerimizdir. Hayatta yaptığımız seçimler, bizi dürüst, sözüne güvenilen, sorumluluk sahibi, sevgi dolu, saygılı, alçakgönüllü, adil… iyi karakterli bir insan yapabileceği gibi tam tersine, karaktersiz bir insan da yapabilir.

İnsan, her gün yaptığı seçimler, aldığı kararlarla kendi etinden ve kemiğinden kendi karakterini inşa eder. Halk arasında bir deyim vardır. Mayası sağlam olmak.” Bu deyim çok önemlidir. Dolayısıyla karakterli bir anne-baba, karakterli bir çocuk demektir.

Anlattığımız hikâyemizde olduğu üzere önünde bir fare gördüğünde her şeyi unutan kedi gibi, eline bir fırsat geçtiğinde çıkarının peşinde koşan, satan, eğitimli fakat karakteri bozuk insanlardan da Rabbim herkesi korusun!’

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Yusuf K. dedi ki:

    Kişisel gelişim ile ilgili takip edilmesi gereken bu güzel ve anlamlı yazılarınız için teşekkürler başkanım. Belirttiğiniz gibi karakter eğitimi maalesef günümüzde fazla önemsenmiyor. Sınav odaklı bir anlayış ile hareket edildiği için de özellikle haber kanallarında istenmeyen olayları çokça görmeye devam edeceğiz gibi.

  2. Ali KİRTİ dedi ki:

    İnsanda sağlam bir karakter yoksa ne kadar eğitim alırsa alsın çevresine ve topluma faydası olmayacaktır.Hele hele bozuk karakterli ise.

  3. Burhan Erarslan dedi ki:

    Karakter, şahsiyet herdaim 1 dir diğerleri arkada sıfırdır. Bir yoksa sıfırlarin hiç bir anlami yoktur. Selam ve muhabbetle ….

  4. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Insanda karakter de Eğitim de ortak çıkar da belli olur.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir