Dolar 19,1889
Euro 20,9240
Altın 1.221,50
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 15°C
07/03/2021 00:01
14/03/2021 00:01
04/01/2021 13:17
07/01/2021 16:57

At Çiftliği

Eğitimci-Yazar
A+
A-
01/10/2022 00:01
705
ABONE OL

Çiftlikten çiftliğe, yarıştan yarışa koşarak atları terbiye etmeye çalışan gezgin bir at terbiyecisinin genç bir oğlu vardı. Babasının işi nedeniyle çocuğun eğitimi kesintilere uğramıştı. Bir gün öğretmeni, büyüdüğü zaman ne olmak ve yapmak istedikleri konusunda bir kompozisyon yazmasını istedi.

Çocuk, bütün gece oturup günün birinde at çiftliğine sahip olmayı hedeflediğini anlatan 7 sayfalık bir kompozisyon yazdı. Hayalini en ince ayrıntılarına kadar anlattı. Hatta hayalindeki 200 dönümlük çiftliğin krokisini de çizdi. Binaların, ahırların ve koşu yollarının yerlerini gösterdi. Krokiye, 200 dönümlük arazinin üzerine oturacak 1000 metrekarelik evin ayrıntılı planını da ekledi. Ertesi gün hocasına sunduğu 7 sayfalık ödev, tam kalbinin sesiydi.

İki gün sonra ödevi geri aldı. Kâğıdın üzerinde kırmızı kalemle yazılmış kocaman bir “0” ve “Dersten sonra beni gör” uyarısı vardı. Çocuk

– Neden “0” aldım?” diye öğretmenine merakla sordu.

Öğretmeni;

– Bu senin yaşında bir çocuk için gerçekçi olmayan bir hayal. Paran yok. Gezginci bir aileden geliyorsun. Kaynağınız yok. At çiftliği kurmak büyük para gerektirir. Önce araziyi satın alman lazım. Damızlık hayvanlar da alman gerekiyor. Bunu başarman imkânsız.

Eğer ödevini gerçekçi hedefler belirledikten sonra yeniden yazarsan, o zaman notunu yeniden gözden geçiririm.

Çocuk evine döndü ve uzun uzun düşündü. Babasına danıştı.

– Oğlum, bu konuda kararını kendin vermelisin. Bu senin hayatın için oldukça önemli bir seçim!

Çocuk bir hafta kadar düşündükten sonra ödevini hiçbir değişiklik yapmadan geri götürdü. Ve öğretmenine;

– Siz verdiğiniz notu değiştirmeyin Ben de hayallerimi… dedi.

O öğrenci, bugün 200 dönümlük arazi üzerindeki 1000 metrekarelik çiftlik evinde oturuyor. Yıllar önce yazdığı ödev şöminenin üzerinde çerçevelenmiş olarak asılı.

Sınıfından ormanı illaki yeşile boyatmasını isteyen öğretmen o çocukların hayallerini çalmıyor mu sizce? Boyamasını istediği ormanda aslanla ceylanı aynı otlakta bulunmasına da karşı çıkan öğretmen yine o çocuğun hayaliyle oynamıyor mu sizce?

Öğretmenler olarak bizim düşünemediğimiz, ancak hayalinde aslanla ceylanın bir arada kardeşçe ve birbirinin yemeden yaşayabileceğini hayal bile etmesine izin veriyor muyuz sizce?

Yaratılışının gereği aslan ceylanı yese de bırakın o çocuk onu hayal etsin. Onun arkasında iyilik gelecektir, bu düşüncenin arkasından barış gelecektir, bu hayalin arkasında kardeşçe yaşamak düşüncesi gelişecektir. Ama buna müsaade etmiyoruz ki?

Bırakın çocukları kediler köpekleri bir arada hayal etsin, bırakın bülbül ile kediyi aynı kafese soksun. Ama sakın böyle bir resim çizmeyi deneme demeyin.

Anne-babalar çocuklarının hep akademik başarıları için uğraşırken, sosyal hayattan kopardıklarını, müziğin, bir çalgı aleti çalmanın, tabiatı resmetmenin de bir ihtiyaç olduğunu ıskalamaktan ne zaman vazgeçecekler?

Kız çocuğuna illa ki pembe çanta almak zorunda değilsiniz. Erkek çocuğuna illa mavi kaban da almak zorunda değilsiniz.

Bırakın yazılarında, resimlerinde, hayallerinde; uzaya gitsin, orada evler yapsın. Savaşların olmadığı bir uzayı keşfetmek gibi niyetinin olabileceğini düşünelim. Bırakın ambulans şoförü olsun. İnsanlara yardım etmenin bir sorumluluk olduğunu, ailesindeki bir travmanın sonucu bunu isteyebileceğini anlamaya çalışalım. Bırakın mahalle bakkalı olsun amacı satmak değil de çikolata yemek gibi bir hayalinin önüne geçmeyin.

Tüm bunları yapan öğretmen, anne-baba hayal hırsızı değil midir?

Unutmamak gerekir ki çocuklar tertemizdir. Masumdurlar ve bu masumiyet üzerine yaratılmışlardır. Çocukları iyi yetiştirmek için onları iyi anlamamız ve çoğu zaman da çocuk olmamız için kendimizi zorlamamız gerekiyor. Onların düşünce dünyalarına girip, ilgi alanlarını bulabilmeli, istidatlarını tespit etmeli ve nihayetinde hayallerini hesaba katmayı bilmeliyiz…

Yaş ilerledikçe hayal kurmanın sanki iyi bir şey olmadığını düşünmeye başlayan bizler; çocukların hayal dünyasının zenginliğinin, onların gelişimlerini olumlu etkilediğinin farkına bile varmamaktayız. Bu durum çocuklarımızın gelecekte karşılaşacakları problemlerde çözüm yollarını bulmakta zorlanmaları sonucunu doğuracaktır.

Eğitimin bize öncelikle hayal kurmayı öğretmesi, hayallerimizin peşinden gitmemiz için de bilgi vermesi ve beceriler kazandırması beklenir. Yoksa ne anlamı olurdu ki eğitimin?

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
27/07/2021 00:01
27/11/2021 09:07
04/09/2021 00:01
06/01/2021 18:54
29/10/2022 00:01
01/01/2022 00:01
07/01/2021 16:53
12/06/2021 00:01
18/05/2021 00:01
06/07/2021 00:01
08/01/2022 00:01
25/03/2023 00:01
YORUMLAR

  1. Özcan Güner dedi ki:

    Allah razı olsun değerli hocam

  2. Ali ATMACA dedi ki:

    Hayalerimizi kimse satın alamaz.
    Sağlıklı günlerde güzel hayaller kurmak dileğiyle.

  3. Şaban Atlı dedi ki:

    Çok güzel bir yazı hocam, hayalini çaldığımız çocuklar belki bir şekilde bir şeyler yapıyorlar ama bizim onlara biçtiğimiz hayat rolünü oynarken hiç te mutlu olmuyorlar.Hayali çakmak güveni çakmak kadar zararlı bence. Sevgi ve saygılarımla..

  4. Yıldırım dedi ki:

    Güzeeeel Yıldırım sevdi bunu

  5. Mustafa ÖZTÜRK dedi ki:

    Değerli başkanım gerçekten eğitim ve en önemli etkeni olan çocuklar ile ilgili hem anne babayı hem de çok kıymetli meslektaşlarımızı ilgilendiren hayata dair önemli bir yazıyı kaleme almışsınız tebrik ederim

  6. Arap demir dedi ki:

    Çocuklarımızın kişiliklerini karekterlerini yeteneklerini bilmeden maddiyati öne cikarip egitim hayatlarina yön veriyoruz malesef daha sonrasida yaptigi işi sevmeyen hayatinda mutsuz monoton bir hayata sevkediyoruz malesef

  7. İshak Aslan dedi ki:

    İnsan hayal ettiği kadar insandır. Muhayyel olana varmak insanın işi olmuştur. Bu arayış onu özğürlestirir. Bu özgürleşmeye ise muhayyel olanı resme, şiire ve musikiye aktarmakla gerçeklestirir. Hayalin ket vurulduğu ve engellendiği anda tutsaklık başlar. Ne yazık ki bu engelleyici aktörlerin başında öğretmenler gelmektedir. Kaleminize, yüreğinize sağlık.

  8. İbrahim Demirkan dedi ki:

    Güzel yazı 👍Hayallerine uygun yollar gösterilmeli ama başarısızlık durumunda da karşılaşacakları konusunda da bilgilendirilmeli.

  9. Ali AÇAR dedi ki:

    Rab cenabı Allah in doksan dokuz ismi şerifinden biridir.
    Rab kelime olarak saf ve yalın halden alıp istenilen mükemmel hale gelme sürecine denir.
    İnsanlar doğumdan itibaren ölümüne kadar öğrenme süreci içerisindedir.
    Üç beş yaşlarında başlayan hayaller ömrün sonuna kadar devam ediyor. Bazıları hayallerine kavuşurken bazıları ilahı tecelli gereği aklından dâhi geçmeyen işlerle meşgul oluyorlar.
    Öğretmenler bu süreçte katalizör görevi görüyorlar. İnsanoğlunun hayatında hayaller kadar öğretmenlerin de etkisi çok büyüktür.
    Çocukları eğitirken ve öğretirken aslında onları hayata hatlzırlıyorsan bu büyük başarı demektir. Sadece test çözen ama eşeğin yavrusunun adını bölmeyen mevcut illerimizden birini soyledigimizde nerede olduğunu bilmeyen üniversite mezunu gençlerimizin olması utanılacak bir durumdur.
    Doğru yolda iyi kişilik sahibi ahlaklı bireyler yetistiriyorsak kişinin ilerde ne iş yaptığı değil yaptığı işi kaliteli mi yoksa baştan savma mi yapıyor burası önemlidir.
    Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Öğretmenin ayinesi öğrencileridir.Allaha emanet olunuz.

  10. Burhan ERARSLAN dedi ki:

    Hayallerin ve vicdanların özgür olduğu bir dünya temennisiyle.. kalemine sağlık hocam

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir