Dolar 19,1813
Euro 20,9326
Altın 1.223,58
BİST 4.896,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 15°C
06/02/2022 00:01
11/01/2021 13:38
04/01/2021 14:15
01/03/2021 00:01

Kaçış rampası

A+
A-
29/10/2022 00:01
657
ABONE OL
Kaçış rampası

Acil kaçış rampası hiç duydunuz ya da gördünüz mü bilmiyorum. Acil Kaçış Rampası, freni patlayan veya fren sistemi işlevsiz hale gelen aracın, belirli yükseklikte mıcır dolu agrega havuzu denilen genellikle eğimli ve belirli bir uzunluktaki rampa veya düz havuza saplanıp durdurulması amacıyla tasarlanmış bir alternatif yoldur.

Birçok ülkede olduğu üzere ülkemizde de konumun topoğrafik yapısına göre çeşitli acil kaçış rampaları yapılmıştır. Bu rampalar sayesinde birçok kazanın önüne geçilmiş hatta çok sayıda hayatlar kurtarılmıştır.

Freni patlamış bir aracın sürücü açısından kaçış rampasına sığınmak hem kendisinin hem de başkalarının hayatını tehlikeye atmaktan kurtarır. Kaçış rampaları sizi kurtarırken olabilecek diğer kazaların da önüne geçmeyi amaçlamaktadır.

İnsanların da böyle kaçış rampalarına ihtiyacı olduğunu düşünürüm. Dertler, hastalıklar, vefasızlıklar, ekonomik şartlar, geçimsizlik, aile içi ve dışı kavgalar insanların deyim yerindeyse frenlerinin bozulmasına, balatalarının bitmesine sebep olur.

Bazen balataları yenilemek, fren sistemlerimizi kontrol etmek kaçış rampalarına sığınmak gibidir. Dertlerden uzak kalmaktan öte kendimizi uzak tutmayı becerebilmek, çoğu zaman sosyal medyadan uzak kalabilmek, ekonomik sıkıntıların geçebileceğini düşünmek, insanları sevmek, hayvanları sevmek her biri ayrı bir kaçış rampası gibidir.

Bir süreliğine de olsa dağlarda, yaylalarda kalmak, deniz kenarında yakamozları izlemek, bir akarsu kenarında suyun şırıltısına kendini kaptırmak da kaçış rampasına girmek gibidir.

Kaçış rampaların bir diğer özelliği zemine yerleştirilen maddenin diğer yolların zemininden farklı oluşudur. Güvenlik çıkışı niteliğine sahip olduğu için ve hızı azaltmak amacıyla tasarlanmasından dolayı, mıcır ve çakıl gibi sürtünmeyi artırıcı ve hızı azaltıcı etkiye sahip malzemeler ile doldurulmuştur.

İnsanların da bu anlamda öfkesini, kızgınlığını, şiddetini azaltacak dostlara ihtiyacı vardır. Onu frenleyecek, ona Hakk’ı ve sabrı tavsiye edecek, sıkıştığı zaman yanına sığınabileceği kaçış rampalarına ihtiyacı vardır. Bu çoğu zaman başta ailesidir, dostlarıdır. Bazen bir kitaptır, bazen bir hediyedir. Çoğu zaman en yakınızdakilerden başlayarak “Seni seviyorum” diyebilmektir.

Hafif tonajlı araçlar için kaçış rampalarına ihtiyaç yoktur. Onların yükü hafif olduğu için asgari frenlerle istedikleri yerde durabilirler. Tıpkı dertsiz, tasasız insanlar gibi. Kimin öldüğünün ya da kimlerin zulüm altında yaşadığının ya da kimlere haksızlık yapıldığının umurunda olmayan insanlar gibi.

Kaçış rampalarını ağır tonajlı araçlar kullanır. Çünkü onların yükü ağırdır. Her zaman frene basamazlar. Özellikle eğimi çok olan yollarda freni çok sık kullanmamaya dikkat ederler. Sürekli frene bastıkları zaman bilirler ki balatalar yıpranacak ve bir süre sonra frenler tutmayacaktır. Frenler tutmadığı zaman kendisine zarar vermekten çok daha öte başkalarına daha fazla zarar vereceklerini de bilirler.

Tıpkı davası, ideolojisi, derdi olan insanlar gibi. Onlar kendilerinden daha fazla ailesini, dostlarını ve ülkesini düşünür. Onların derdi de ağırdır.

Kaçış rampalarının bir özelliği de bir mesafeden sonra yol biter. Oraya kadar durdunuz durdunuz, sonrası daha tehlikeli olacaktır. Kendinizi ona göre ayarlamanız gerekir. Kaçış rampası bittikten sonra balatalarınızı soğuttuktan sonra tekrar yola dönmek zorundasınızdır. Bilirsiniz ki gerçek yola dönmekten başka çareniz yoktur.

İnsanoğlu da böyledir. Hep kaçış rampasında yola gidemezsiniz. Hayat devam ediyordur ve siz de o hayatın içerisinde bir rol oynamak zorundasınızdır. Bu rolün senaryosunu da siz yazacaksınız. Ya kaçış rampası bittiği halde frene basmayıp uçurumdan aşağı yuvarlanacaksınız ya da sizler de ağır tonajlı araçlar gibi balatalarınızı soğutup yaşamak zorunda olduğunuz gerçek yola gireceksiniz.

Zemini bozuk olsa da kaçış rampaları hayat kurtarmaktan öte hayata devam etmenize vesile olur. Gerçek hayatta öyle değil midir? Dertler, kavgalar, acılar zor olsa da hayatı daha iyi tanımanıza ve hayata daha çok sarılmanıza sebep olmaktadır.

İnsanın bazen kaçış rampalarına girmesinde fayda vardır ama insanoğlunun unutmaması gereken şey:

Kaçış rampaları sadece o an sizi kurtarır oysa hayat devam ediyordur ve siz gerçek yola eninde sonunda girmek zorundasınızdır. Kaçamazsınız.

Sürtünmeyi sağlayıp aracın yavaşlamasını sağlayan mıcırlar gibi insanların da kendilerine sabrı tavsiye edecek dostlara ihtiyacı vardır.

Sevgiyle kalın, sevgide kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. SÜLEYMAN KELEŞOĞLU dedi ki:

    Çok güzel örnekleme lerle bir o kadar da önemli tespitlerde bulunup insanların kendilerini çek etmelerine vesile olacak mevzuyu kaleme almışsın tebrik ediyor başarılı çalışmalarınızın devamını diliyorum sağlık ve afiyet içinde ömürler diliyorum selam saygı ve sevgiler sunuyorum

  2. Zeynel YetginTeşekkür dedi ki:

    Rampalı rampasız hayata devam.Son zamanlarda sık görüyorum.Demekki ihtiyaç varYüreğinize kaleminize sağlık.

  3. Ali KİRTİ dedi ki:

    Kaçış rampası gören dostlukları yitirmemektir en güzeli. En büyük kaçış rampamız yüce Yaratan a sığınmak olmalı. Yüreğine sağlık.

  4. Burhan ERARSLAN dedi ki:

    Allah kalemine güç kuvvet versin Fatih hocam.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir