Dolar 19,9662
Euro 21,3770
Altın 1.249,93
BİST 4.580,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Pts 19°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 25°C
13/06/2021 00:01
25/12/2021 00:01
07/01/2021 17:17
28/02/2021 00:01
11/02/2023 00:01
27/04/2021 00:01

Her işte bir hayır var

A+
A-
14/01/2023 00:01
576
ABONE OL
Her işte bir hayır var

Afrika’nın uzak bir ülkesinde bir zamanlar hüküm süren bir kral vardı. Kralın çocukluktan beri birlikte büyüdüğü hiç yanından ayırmadığı bir dostu vardı. Bu dostu iyi veya kötü her olay karşısında hep aynı şeyi söylerdi:

– Bu işte de bir hayır var!

Bir gün kralla dostu ava çıktılar. Kralın dostu tüfekleri dolduruyor, krala veriyor, kral da ateş ediyordu. Muhtemelen tüfeklerden birini doldururken bir hata yaptı. Kral da ateş ederken tüfek geriye doğru patladı. Kralın başparmağı koptu. Kral acı içindeyken dostu her zamanki sözünü söyledi:

– Her şeyde olduğu gibi bunda da bir hayır var!

Kral öfkeyle bağırdı:

– Bunda hayır filan yok! Görmüyor musun, başparmağım koptu?

Dostuna çok kızdı ve arkadaşını zindana attırdı. Bir sene sonra, kral uzak bir bölgede birkaç adamıyla avlanıyordu.  Avlandıkları bölgede yamyamların kabilesi vardı. Kralı ve adamlarını yakalayıp ele geçirdiler ve köylerine götürdüler. Köyün meydanındaki direğe bağladılar, yakmak için odun yığdılar.

Bu esnada kralın başparmağının olmadığını fark ettiler. Bu kabile, uzuvlarından biri eksik olan insanı yediklerinde başlarına kötü olaylar geleceğini düşündüklerinden yemiyordu. Bu nedenle, kralı serbest bıraktılar. Diğer adamları ise yakıp yediler. Kral sarayına döndüğünde, kopuk parmağı sayesinde kurtulduğunu anladı. Dostu haklı çıkmıştı. Hemen pişmanlıkla dostunu kapattığı zindana koştu. Dostunu zindandan çıkardı ve başından geçenleri anlattı.

– Haklıymışsın dostum! Parmağımın kopmasında bile bir hayır varmış. Seni zindana attığım için özür diliyorum. Yaptığım haksızca ve kötü bir şeydi.

– Hayır, beni zindana atmanızda da bir hayır var.

– Delirdin mi? Seni bir sene boyunca zindanda tutmanın neresinde hayır olabilir.

– Düşünsene, zindanda olmayıp da seninle birlikte avda olsaydım ne olacaktı?

 

Sabır; olaylar karşısında gösterdiğiniz ilk tepki şeklinde tanımlanır. Zor iştir sabretmek. Sabır zorluklar karşısında sizin gösterdiğiniz tavırdır. Üzülmüş ve karamsarlığa kapılmış iseniz sabır göstermemiş ve aslında KAYBETMİŞ sinizdir.

Hayatı yaşıyorsanız sevinçlerinizden ziyade üzüntüleri daha çok yaşayacaksınızdır. İnsanın pek de fark etmediği durum ise bu üzüntülerin ve dertlerin insanı hayata hazırlamasıdır. Bir anlamda hayatta daha iradeli yaşamanıza katkı sunmasıdır.

Dikkat edin sevinçlerden ziyade hüzünler sizi olgunlaştırır. İrade sahibi iseniz hayata daha çok bağlanırsınız. Hayatta zorluk çekenler daha dirençli olurken hiç güçlüklerle karşılaşmayanlar en ufak bir zorlukta pes ederler.

Ekmek elden su gölden misali yetiştirilen çocuklarımızın hayata dair pek de bilgileri yoktur. Yaşadıkları zorlukları aşmakta fazla direnemezler. İntiharların temelinde de hayata karşı direncimizin olmayışıdır.

Oysa ekmeğini taştan çıkaranlar misali yetişen çocuklar büyüdükleri zaman da daha dirençli ve daha mücadeleci olmaktadırlar.

Burada en önemli esas ise inanç meseledir. Yoktan var edeni bilen, rızkın kimin verdiğine iman eden bir nesil başına gelen her olayda vardır bir hayır inancıyla teslim olmaktadır. Bu teslimiyet miskin bir anlayışla tembellik de değildir. Seferden sorumlu olup zaferden sorumlu olmayan bir inanışa sahip olmaktır.

Olan da olmayanda da hayır vardır demek Allah’a karşı bir teslimiyettir. Ama bu hayattaki mücadelemizi bırakmamız gerektiği anlayışı hiç değildir. Eşeğini sağlam direğe bağlayıp tedbir alıp çalınacaksa da yapacak bir şey yok demektir. Artık o hırsızın sorumluluğundadır.

Her şeyde hayır olup olmaması ne kast edildiği ile ilgili olduğu çok da dikkat etmediğimiz bir husustur. Bilerek işlenen günahta hayır beklemek doğru olmadığı gibi hayırda getirmeyecektir. Bilerek insanların hakkını gasp etmek, bilerek yalan söylemek, bilerek emanete sahip çıkmamak da aynı anlamdadır. Bu durumda düz bir mantıkla günah işlemek hatırlıdır denilebilir.

Hayatın sonuçta bir sınav olduğunu unutmadan yapılan ve karşılaşılan her olayda sabır göstermenin bir miskinlik olmadığını bilmek aynı zamanda tefekkürdür.

Bu dünyada yaşıyor ve sokakta, işyerinize gidip geliyorsanız; iyi ve kötü birçok olay gelecektir başımıza. Yaşadığımız olaylar bizi üzse de başımıza gelen sıkıntılardan sonra anlarız ki her şeyde olduğu gibi bunda da bir hayır vardır.

Yazımızı Allah’ın sözü ile bitirelim.

“Size zor geldiği halde savaş üzerinize farz kılındı. Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şeyden hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız Allah bilir, siz bilmezsiniz” (Bakara,  2/216)

https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Bakara-suresi/223/216-ayet-tefsiri

Sevgiyle kalın, sevgide kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Özcan Güner dedi ki:

    Allah razı olsun değerli hocam,olaylara hikmet nazarı ile bakabilmek,

  2. Cafer CEYLAN dedi ki:

    Sabahımız hayır, günümüz bereketli olsun!..
    Fatih Hoca’m, nihayetini Rahman’ın kelâmı ile neticelendirdiğiniz bazı hikmetleri ihtiva eden yazınızı okudum.
    Kaleminize, gayretinize sağlık!..
    Evet, her şeyde yani her olay ve durumla karşı karşıya kaldığınızda bunlara bir hayır ve hikmet penceresinden bakmanız, galiba yaratılmamızın ve imtihan olunmamızın amaçlarından.
    Aklıma gelenler:
    Hz Habil’in tavrı…
    Hz Yakup ve Yusuf’un kaderlerine boyun bükmeleri…
    Hz Eyyüb’ün o bildiğimiz sabrı…
    Hz İbrahim ve İsmail’in tahammül ve teslimiyeti…
    Allah Rasûlü’nün Hudeybiye’deki duruşu, metaneti…
    Hz Hızır ve Musa kısası misali işin başına değil de sonuna bakmamız için hep bize örnek değil mi?

  3. Ali Çevik dedi ki:

    Değerli hemşehrim bunda da bir hayır vardır. Selamlar

  4. Emin KARAOSMAN dedi ki:

    Başkanım bana mı yazdın?. kalemine yüreğine sağlık. Ders aldık sağolasın. Bizim için çok güncel oldu. Yazıyı çok beğendim. Allah razı olsun.

  5. Hacı Asım KAYALI dedi ki:

    Herzaman hakkımızda, hayirlisi neyse o olsun…selamlar

  6. Burhan ERARSLAN dedi ki:

    Guzel bir darb-i mesel kalemine sağlık fatih hocam.

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir