Dolar 19,1948
Euro 20,8835
Altın 1.220,53
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 15°C

Konumunuzu atar mısınız?

A+
A-
04/02/2023 00:01
550
ABONE OL
Konumunuzu atar mısınız?

Coğrafi bir kelime olan konum; ”Bir insanın ya da bir nesnenin bulunduğu belirli yer” olarak tanımlanır. Coğrafi tanımının dışında, kişinin bulunduğu yerdeki durumu, statüsü, tavrı ya da duruş biçimi olarak tanımlanmaktadır.

Akıllı telefonlarda son zamanlarda en çok kullandığımız bölümlerden birisidir konum. Değişik telefon uygulamalarında size ulaşmalarını istiyorsanız öncelikle telefon ayarlarında konumunuzu belirler daha sonra da bunu paylaşırsınız.

Neredeyim ya da neredesiniz sorusunun cevabıdır konum. İngilizceden lokasyon olarak dilimize geçmiş ve maalesef gençlerimizin büyük bir kısmı da bu kelimeyi kullanmayı tercih etmektedirler.

Konumunuzu paylaştığınızda ne kadar uzakta ya da yakında olduğunuz hakkında bilgi sahibi oluruz. Bir yere uzaklığınız ya da yakınlığınızdır konum.

Nasıl ki bir yere ulaşmak için arkadaşlarınızdan ya da internet hizmetinden faydalanarak konuma ulaşıyor ve oraya gidiyorsanız çevrenizdeki arkadaşlarınızı söz ve tavırları üzerine konumlandırırsınız. Onun bir sözü arkadaşınıza yaklaştırırken bir sözü tamamen sizi koparabilir.

Konum kelimesini sosyolojik bir kelime olarak kullanmak da yanlış sayılmaz. Sosyolojik olarak konumunuzu belirleyen birçok unsur vardır.

Toplumun neresindesiniz, siyasi olarak hangi taraftasınız, fikri olarak nerede duruyorsunuz sorusunun cevabı da aslında sizin konumunuzu belirlemektedir.

Konumunuz sizin nerede durduğunuzu gösterdiği gibi durduğunuz yer hakkında bilgi vermektedir. Aynı şekilde konumunuz bulunduğunuz yerden karşıdakine bakış açınız hakkında da fikir vermektedir. Ya da tersten söyleyecek olursak karşıdaki kişi bulunduğunuz yere göre sizi konumlandırır.

Sosyolojik olarak sürekli konum değiştirmeniz, insanların size olan bakış açısını değiştirdiği gibi daha da kötüsü konumunuz  insanlara bakışınızı değiştirebilmektedir. Makam sahibi olmakla birlikte arkadaşlarınıza, dostlarınıza bakışınızın değişmesi gibi

Bazen de insanlar sizin konumunuza göre tavırlar geliştirirler. Bir makamı işgal ediyorsanız sizi makamınıza göre değerlendirirler ve tavır alırlar. İşgal ettiğiniz makamı kaybettiğinizde ise çoğu zamana konumunuzu da kaybedersiniz. Makama göre konumlandırmayanları da gerçek manada dost olarak bu defa siz konumlandırırsınız. Ki doğrusu da budur.

Kullandığınız her sözcük sizin konumunuza işaret eder. Haksızlık karşısında takındığınız tavır, ahlaksızlıklar ve hırsızlıklar karşısındaki suskunluğunuz ya da tavır alışınız, güler yüzlü olmanız da bir konumdur.

Hatta kılık kıyafetiniz (kapalı veya açık kıyafet olması fark etmez) dahi bu ülkede sizin konumunuz için bir kriterdir.

Saçınızın uzun ya da kısa olması, giydiğiniz kıyafet hatta bu kıyafetin renkleri dahi bu ülkede sizi bir yere konumlandırmak için (maalesef) yeterli olabilmektedir

Yalan söylemeyenlerden olmak, emanete sahip çıkanlardan olmak, verdiği sözünde duranlardan olmak sizin iyi bir konumda olduğunuzun göstergesidir.

Ve insanlar sizi olaylar karşısında söylediğiniz sözler ve aldığınız duruşlarla bir yere konumlandırır. Gittiğiniz mekânlar sizin coğrafi konumunuzu belirlemekle birlikte ne ile ve kiminle haşır neşir olduğunuzu gösterir.

“Bir insan vaktini geçirdiği beş kişinin ortalamasıdır” denilir. İşte bu beş kişi sizin konumunuzu belirlemede bir kriterdir. Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim sözü de bunun bir başka teyididir.

Nereye gittiğiniz, kimlerle konuştuğunuz, neleri konuştuğunuz bu bakımdan önemlidir. “Hacı hacıyı Mekke’de, derviş dervişi tekkede bulur atasözü” de hedefleri ve amaçları aynı olanların Yüce kitabımız Kur’ân insanı rengine, ırkına, bölgesine göre değil, kalbinde taşıdığı iyilik ve bunun dışa yansıyış biçimi olan ahlâkla konumlandırmaktadır. Bu konumun tanımını yaparken de bazen “Ey iman edenler ve salih ameller yapanlar!..” diye seslenirken, bazen de “Ey insanlar!..” diye hitap eder.

“Sizin en değerliniz insan haysiyetine uymayan davranışlardan en çok sakınanınız, Allah’a en çok saygılı olanınızdır.” (Hucurat, 49/134) diyerek hangi konumda olmamız gerektiğinin de yolunu gösterir.
Sözün özü sizin konumunuz sizin kişiliğinizi yansıtır. Arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim misali, neredesiniz, kime uzak ya da yakınlıktasınız, nerede duruyor ve ne yapıyorsanız konumunuzu bana atar mısın?

Sevgide kalın, sevgiyle kalın…

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Mustafa ÖZTÜRK dedi ki:

    Hz Ömer ‘in ifade ettiği gibi ” kişiliklerini konum yada makamlarından alanlar makamlarını kaybedince kişiliklerini de kaybeder ” Bu sözü çok yerinde bulurum böyle çok makam sahibi var ne yazıkki. Makamlar kişiliklerin bizim değil devletimizin . Makamlar devletin gücü kudretidir. Makam sahibi olanlara makamda bulunanlara göre tavır koymak saygı göstermek de önemli ancak bu tabiri yerinde ise yalakalık boyutunda olmamalı.Emeğinize yüreğinize sağlık başkanım

  2. Hürrem DURSUN dedi ki:

    Okulda çok haytalik yapan çocukların okulunu degistirirdik. Haytalik yapan arkadaş çevresinden uzak tutalım da ehillessin diye. Lâkin gözlemlediğim şu ki, yeni okulunda daha ilk hafta o okuldaki haytalik yapan ne kadar öğrenci varsa hepsiyle bulusuveriyor. Mıknatıs gibi çekiyor o yüzden hacı hacıyı mekkede, Derviş dervisi tekkede , berduş da berdusu meyhanede hemencecik buluverir. Niyet neyse amel de o yana kayiveriyor. Onemli olan ibrahime şu taşıyan karınca misali olabilmek. Biz sizi allah için sevdik başkanım.
    Allah’a emanetsiniz…

  3. Abdullah Kayaalp dedi ki:

    Insanoğlu kuş misali daldan dala konarak konum değiştirir. Bu dünyadaki konumlarımız da öbür dünyadaki konumumuzu belirler. O ebedî alemde aynı mahallede ‘konşu’ olmak dileklerimle…

  4. Ibrahim Demirkan dedi ki:

    Doğru tespitler

  5. Özcan Güner dedi ki:

    Allah razı olsun değerli hocam.Yine güzel bir konu.Konum belirlemek,Rabbim razı olduğu kimselerle beraber eylesin.

  6. Mahmut TÖKEL dedi ki:

    Arayan bulurmuş üstadım, iyi insanlar iyi insanlar biriktirir. Konum kelimesini ne güzel konumlandırmışşınız, teşekkürler.

  7. Metin ılgaz dedi ki:

    Arkadaşımızı söyleyeyim Fatih Başak gibi arkadaşlar bizim konumumuz bu şekilde dir….

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir