Dolar 23,3834
Euro 25,1530
Altın 1.474,46
BİST 5.626,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 25°C
Çar 27°C
12/03/2022 00:01
01/06/2021 00:01
14/03/2021 00:01
06/01/2021 17:49
06/01/2021 18:54

Neresini düzeltelim

A+
A-
29/04/2023 00:01
1.583
ABONE OL
Neresini düzeltelim

Eğitimci olmama rağmen eğitimle ilgili yazılar yazmamaya özellikle dikkat ediyorum. Birçok dostumun eğitime dair yazılar yazmam gerektiğini salık vermesine rağmen yazmamaya gayret ediyorum. Eğitime dair yazılar yazacaklarımın olmayışından değil tabi ki. Elbette eğitime yıllarını vermiş birisi olarak söyleyecek çok şeyimiz var.

Arka planda yazdığım, hatıralarımı not ettiğim, eğitimin aksayan tarafları ile birlikte bu aksayan tarafları düzeltmek adına çözüm önerilerini sunduğum yazılarım elbette var. Olur ya bunları isteyen yetkililer olması durumunda ülkeme ve özelde eğitime katkı sunmak benim için en önemli görevdir.

Söyleyeceklerimiz yapıcı eleştiri ile birlikte çözüme yönelik yazılar olacaktır.

Bugünkü yazım da eğitimle ilgili. Ancak yukarıda söylediklerimden biraz farklı bir konu. Eğitimin kangreni hale gelen hatta eğitim yöneticileri ve öğretmenler tarafından normal olarak algılanmaya başlayan bir yara.

Bir öğrenci velisi arkadaşımın bana gönderdiği bilgiler üzerine bu yazıyı yazmanın bir görev, yetkililerin de tedbir alması için gerekli olduğunu düşündüğüm için yazmaya karar verdim.

Herkesin dertlendiği ama yapmaya biraz zorlandığı, itiraz etse de karşılık bulmadığı biraz da okul yönetimlerinin zorladığı bir konu: MEZUNİYET VE MEZUNİYET KUTLAMALARI.

Bilenler bilir, öğretmenliğimin yanında uzun yıllar yöneticilik de yaptım. Bu yöneticilik esnasında en çok ilgilendiğim alan mevzuat olmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yaptığım süre içerisinde “Okul Öncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” nin mevcut hali ile çıkmasında katkım olduğunu söylemeliyim.

12 yıl kesintisiz zorunlu eğitimle birlikte 4+4+4 eğitim sistemine geçilmesi ile birlikte ilkokul ve ortaokul bölümlerinde mezuniyetinde kalktığı tüm eğitimciler tarafından bilinmektedir. Yani ilkokul ve ortaokullarda mezuniyet diye bir tanım yoktur.

Mezuniyet sadece ortaöğretim kurumlarında olur ve bu okul türlerinden birisini tamamlayan mezun sayılır ve bunun sonucunda diploma almaya hak kazanır. İlkokullarda ve ortaokullarda mezuniyet olmadığı için diploma da verilmez. Velisinin yazılı talebi üzerine okul öncesi eğitim ya da ilköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilere, e-Okul sistemi üzerinden “Öğrenci Belgesi” düzenlenir.

Bu teknik açıklamalardan sonra gelelim konumuza;

Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine ilkokullarda ve ortaokullarda mezuniyet programı düzenleyeceğini belirten okullarımızdan velilere mektuplar gelmeye başladı. Hatta okul öncesi eğitim kurumlarında dahi nasıl oluyorsa mezuniyet programları yapılıyor.

Görüştüğümüz öğretmen ve okul yöneticileri de bu çocuklar bizim okuldan ayrıldıktan sonra farklı okula gidecekleri içim bizden mezun olmuş olacaklar gibi masumane bir gerekçe sunmaya da çalıştıklarını gördüm. Oysa yöneticiler mevzuatı uygulamakla görevli kişilerdir.

Bir arkadaşımın bana gönderdiği o mektubu (whatsapp paylaşımı) görünce hayretler içerisinde kaldığımı söylemek isterim. Paylaşım aynen şu şekilde idi:

Okulumuzdan mezun olup mezuniyete katılacak olan öğrencilerimiz için,

Mezuniyet töreni için kep ve giyilecek cüppe kirası+Diploma kutusu+kokteyl masrafları için toplam 300 TL getirilmesi.

Diploma albümü alacak olan mezunlarımız için; 4 fotoğraflı albüm+ 2 adet fotoğraf +8 adet vesikalık fotoğraf+ albüm için kiralık kep ve cüppe+ mezuniyet töreni için kiralık kep ve cüppe+diploma kutusu+mezuniyet+ kokteyli masrafları için ise toplam 500TL getirilmesi rica olunur.

Şimdi bu kadar hatanın neresini düzelteyim?

Mezuniyet diye bir şeyin olmadığını mı?

Mezuniyeti olmayan şeyin diplomasının da olmayacağını mı?

Mezuniyeti olmayanın diploması da olmayacağından bu diploma kabının ne olduğunu mu?

Diploması olmayanın diploma kabı da olmayacağına göre bu diploma kabı için verilen paranın ne parası olduğunu mu?

Verecekleri bu diplomanın geçerliğinin olup olmadığını mı? Bu diplomanın sahte diploma olup olmayacağını mı?

Okul yöneticilerinin mevzuatta böyle bir şey olmamasına rağmen hangi mevzuata dayanarak bunu yaptıklarını mı?

Söyleyin bana neresini düzelteyim?

Kokteyl ya da mezuniyet baloları denilen şeyin neleri içerdiği konusu ayrı ve gerçekten çok ciddi tartışılması gereken bir konu olduğunu da düşünüyorum.

Tüm bu soruların yanında en önemli soru ve bir eğitimcinin üzerinde önemle durması gereken konu:

Çocuğunu eğitimde hiçbir alt yapısı olmayan bu davete göndermek istemeyen bu arkadaşın kızının psikolojisidir. Arkadaşları giderken kendisini göndermeyen babanın durumu ve çocuğunun babaya artık baskıcı anne- baba anlayışını ortaya çıkaracaktır.

Bu davete katılmak için günlerce ağlayan, göndermemesi durumunda çocuğunun psikolojisini düşünen anne-babaların feryadını duymak lazım.

Mevzuatta yeri dahi olmayan ailenin bütçesini zorlayan, bölgesel olarak değişen, hem bütçeyi zorlayan hem de gayri ahlaki ortamlar oluşturan kokteyl- mezuniyet balolarının kutlamalarına yetkililerin izin vermemesinin ötesinde gereken işlemlerin yapılmasını bir eğitimci olarak hatta bir veli olarak istemek herhalde hakkımızdır diye düşünüyorum.

Sevgiyle kalın, sevgide kalın…

https://www.mevzuat.gov.tr/File/GeneratePdf?mevzuatNo=19942&mevzuatTur=KurumVeKurulusYonetmeligi&mevzuatTertip=5

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Metin ılgaz dedi ki:

    Kep,tören işini görev yaptığım okulda istemiyorum dedim veli tayfası itiraz üstüne itiraz bu sefer dışarıdan yerler bularak kendileri gidip yapıyorlar benim yerim yerim güya zor bölge gariban bölge düşünelim artık her şey ne kadar gösteriş ve inanç degerlerimizden uzaklaştığını gösteriyor…..yazık ki yok yok kelimesi ile yapılan israflar bunlar…..MEVLÂM bizi bize koyup azdırıp yanlış işler yaptırmak tan beri eylesin….Kalemine sağlık Başkanım…

  2. Mustafa ÖZTÜRK dedi ki:

    Emeğinize sağlık değerli başkanım

  3. Hürrem DURSUN dedi ki:

    Dekolteli, nahoş görüntü ve eylemlerin son derece nirmallestigi ve hayatta bir kere oluyor denildiği bu mezuniyet günlerine aşağılarda bireysel zorlamalar sonuç vermiyor. Merkezi olarak bundan böyle bu tür etkinlikler kaldırılmıştır şeklinde bir genelge yayınlanmalıdır. Ayrıca garip gurebanin kursagindan keserek ayrılan bütçenin de ayrıca vebalini taşımanın ağırlığının farkına varmalıdır bütün öğretmenler.
    Emeğinize yüreğinize sağlık baskanim

  4. Abdullah Kayaalp dedi ki:

    Bir öğretmen ve aynı zamanda idareci olarak ben de bu durumdan rahatsız olanlardanım. Bizim yaşadığımız yer orta ölçekli bir ilçe. Burada yazınızda belirttiğiniz abartıda aşırılıklar olmuyor. En azından günümüzde olmuyor. Geçmişte bunun benzeri organizasyonlar oluyor ve bunlar okul idareleri marifetiyle yapılıyordu. Bu törenler yol boyu dinlenme tesislerinde veya benzeri yerlerde yapılıyor, alkol vb. rezilliklerle türlü kepazelikler yaşanıyordu. Allaha şükür bu tür saçma sapan etkinlikler günümüzde oldukça azaldı. Belki de en azından küçük şehirlerde az görülüyor. İdareci olduğum fen lsesinde böyle etkinliklere asla müsade etmiyoruz. Okul dışında herhangi bir organizasyona teşvik etmiyor, tasvip etmediğinizi defaatle söylüyoruz. YKS sınavlarından 10 gün kadar önce bir hatıra ve moral olması adına daha önceki okul idarecilerimizin aldığı cübbe ve keplerle okul önünde hatıra fotoğrafı çektirip okul bahçemizde veya konferans salonumuzda son sınıf öğrencilerimizin hazırladığı duygu dolu anların paylaşıldığı programla beraber yarım saat kadar öğretmen ve tüm öğrencilerimizle halaylar çekip okul kanıtinimiz ve idaremizce karşılanan ikram programımızla öğrencilerimizi uğurluyoruz.

  5. Süleyman KELEŞOĞLU dedi ki:

    Kıymetli hocam hemşerim sağolasın varolasın çok önemli bir konuyu irdeleyip olması ve olmaması gereken yanlarını ve her tarafın yaptığının doğru mu yanlış mı olduğu konusunda kritik etmeye sevk eden kaleme aldığın gerçekten önemli yazınızı bir solukta okudum takdir ediyor üstüne düşen tarafların doğru olanı yapmaları konusunda hisse alacaklarını temenni ediyor saygılar sevgiler ve çalışmalarınızda başarılar kolaylıklar diliyorum selamlar saygılar sunuyorum

  6. Özcan GÜNER dedi ki:

    Gerçekten ciddi bir konu bazı yönetici ve öğretmenlerin yanında çocuğunu adete putlastiran velilerde var.Dert gerçekten büyük

  7. Emin KARAOSMAN dedi ki:

    Başkan yazının vakti iyi. Mezuniyet adı altında yapılan kutlamaların planlamaları başlar. Veli istekleri okul yöneticilerini zorluyor. Teşekkürler Başkan .

  8. Ali AÇAR dedi ki:

    Kut-kutsal-kutlu-kutlama

    Selâm olsun eğitim ordusuna
    Eğitim herkesin yapabileceği bir iş değildir.
    Binlerce birey var eğitim ordusu içinde. Kimi tabiki işine aşık kimi de gösterişe aşık.

    Kutlu davanın yolu olan kutsal bir görev yapan kişiler acaba yaptıkları işin kutsaliyetinin nereden geldiğini biliyorkar mi zannetmiyorum.
    Kut kutsal kutlu kutlama kelimeleri aynı kökten türemiş kelime cesitleridir Eğitim ordusu içinde işin maddi boyutunu önemsemeyen insanların olduğunu biliyoruz. Az dahi olsa paraya ve gösterişe düşkün olanlar da var tabii olarak.
    Mezuniyet olmadığını herkes biliyor ancak mezuniyet üzerinden okula para kaynağı oluşturan zihniyet ve de biradim ileti giderek kar sağlayan guruplar olduğunu da belirtmek vazifemizdir. Hatta bu milletin manevi değerlerini yok etmeyecalisan azınlık hükmünde diyebilecegimiz guruplar da var. O Latin amacı mezuniyet adı altında ergenlik dönemindeki gençlere afyon gibi gayri dinî ve gayri ahlâki konularda maalesef aşılama yapmaktadırla.

    Bilinçli veliler bu oyuna gelmiyor ancak bazen çocuklarımız gençlik heyecanıyla anne babalarını bile dinlemiyolar.
    Allah ser insanların kötülüğü nfen muhafaza buyursun.
    Onun için uyanık ol ak şarttır.
    Muslhman müslüman adi altında dini olmayan davranışlar yapmamalıdır.
    Düşman dışardan ise iyi tanırsın ancak taş pirince benzeyen ise Allah korusun işte o zaman işimiz çok zor.
    Allah’a emanet olun. Teşekkür ederim başkanım. Dikkat çekilmeyn bir konuya değindiğimiz için. Ancak önemi çok büyük. Allah razı olsun

  9. İsa Çabuk dedi ki:

    Öncelikle ellerinize , yüreğinize sağlık hocam.Gerçekten bu konu çok önemli. Safiyane duyguları ihmal ve ihlal eden bu tür programların, bizim aile yapımıza ve çocuklarımızın dimağında ne büyük tahribatlar yaptığı bir gerçektir. Ancak bu gerçekler çocukların mutlu görüntülerinin arkasına sığınmaktadır. Bu tür programları yapanlar çocuklarımızın ve gençlerimizin bu zaaflarını kullanmaktadırlar.
    Beni en çok üzen kısmı , kendini muhafazakar olarak adledenlerin de organizeleri yapması veya desteklemesidir.
    “Nerede hata yapıyoruz? Çözümü nedir? Aslında bellidir.” Cümlelerini hep gündemde tutmak . Hayatımızı sorgulamak (muhasebe etmek) , inancımızı diri tutarak, yanlışlara düşmekten korunmak gerekir diye düşünüyorum.

  10. Ali KİRTİ dedi ki:

    Yüreğinize sağlık. Gerçekten öyle bir sistem olusturmuşuz ki okul okul öncesinden başlıyor mezuniyet törenleri. İlkokul ortaokul lise üniversite derken bir öğrenci için beş kez mezuniyet töreni. Hepsi ayrı bir külfet veli için psikolojik baskı. Bir öğretmen olarak üzülerek belirteyim ki okullarda bu işten okul yararına nemalanabiliyor.

  11. Ali AÇAR dedi ki:

    Selâm

    Kaleminize sağlık çok güzel ve de gerçekleri yansıtan bir yazı.
    Allah sizlere sağlık sıhhat versin. “Deveye sormuşlar neden boynun eğri ” nerem doğru ki demiş.
    O kadar çok dile getirecegimiz sorunlar var ki hangi birini anlatsam yetersiz kalır.
    Allah yar ve yardımcımız olsun. İşin dönüp dolaşıp eğitime dayandığını unutmamak lazım.
    Onun için derim ki eğitim ordusuna katılacak bireyler tabiri caizse ince elekten geçirilmelidir
    Devletine karşı her türlü düşmanlığı sergileyen insanlatdan güzel meyveler beklenemez
    Selamette kalın

Maç Sonuçları & Canlı Skor ortaklığıyla sunulmaktadır.
Eğitim Ciddi iştir